"Kudüs'e ancak Tevhit üzere girilir!"

TRT'nin dizilerinden biri olan "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi" 58. bölümü ile final yaptı. Bu son bölümde Kudüs fethedildi, böylece sanal fetih gerçekleşmiş, seyircinin yüreğine bir parça su serpilmiş oldu.

Dizinin 57. bölümünde mühim mesajlar verildi. Kudüs seferi öncesinde toplanan divanda Selahaddin Eyyubi şöyle diyordu:

"İpler düğüm olunca ucu bulmak gerek. Şimdi teyitleşelim. Kudüs deyince hepimiz aynı mânâ ve ruhu mu hatırlıyoruz"

(Bir idareci,) "Kudüs Kızıl Elmamızdır."

(S. Eyyubi konuşmasına devamla): "Peki Mescid-i Aksa'yı kutsal kılan nedir Mescid-i Haram'ı, Mescid-i Nebevi'yi kutsal kılan nedir Neden sessiz durursunuz. Dört duvardan ibaret olan Kâbe neyin remzidir Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar neden o yöne dönüp secde ederler"

(Bir İdareci)- "Tevhit için"

S. E- "Tevhit nedir peki Aranızda medrese tahsili olmayan yok neredeyse. Cevap verin."

(Bir idareci)- "Tevhit; Allah'ın zatında, sıfatlarında, Mabut oluşunda bir ve tek olduğunu kabul etmektir."

S.E-"Lâ ilahe illallah Dil Tevhit söylemekle birliğe erişilir mi Namaz kılmak, oruç tutmak kâfi kalır mı"

(Bir idareci)-"Cemiyet mükellefiyeti de var tabii ki Sultanım. Onun ifası da Müslümanların kardeşlik hukukunu her şeyden üstün tutmasından geçer."

S.E-"Güzel buyurdun. En büyük kabahat, kardeşliği hiçe sayarak, Tevhidi bozmaktır. Kudüs ne Kerek'e, ne İbeli'ye benzer. (Fethedilen beldeler) Kudüs'e, o mübarek şehre ancak ve ancak Tevhit üzere girilir. Bizim Kızıl Elmamız Kudüs değil, Tevhit'tir."

(Bir idareci)-" Sultanım, işin çetrefilli yanı şu: Siz birlik olmak için canınızı dişinize takarsınız, lakin ümmet bildikleriniz birliğe yanaşmıyor. Kudüs özgürmüş, değilmiş, umurlarında bile değil."
S.E-"Doğru yola çağırmak için gayret göstereceğiz. Daha önce de söyledim. Mesele Kudüs'e sahip olmak değil, ona layık olmak. Ümmet küffara karşı birleştiğinde Kudüs yine bizim olacak. Son sözüm budur. Herkes tarafını bu izahata göre belirlesin."

Selahaddin Eyyubi üzerine hayli araştırma yapmış biriyim. Bu değerli büyüğümüz yaklaşık 20 yıl neredeyse ev ev. Çadır çadır dolaşarak, Tevhit inancını, hakiki İslamiyet'i ve cihadı anlattı. Ondan sonra Kudüs üzerine yürüdü ve bu mübarek şehri fethetti.