Yaz sıcağında grip kâbusu
Havalar ısınıp güneş yüzünü gösterince çoğumuz, "Oh, artık hasta olmayız" diye rahatlarız. Ama ne yazık ki işler tam öyle yürümüyor. Yaz aylarında da grip olabiliyoruz. Hem de bazen kıştaki kadar ağır geçiyor! Adına da "yaz gribi" diyoruz.
Son zamanlarda çevrenizde "Boğazım ağrıyor, halsizim, burnum tıkalı" gibi cümleleri sık sık duymaya başladıysanız, yalnız olmadığınızı söylemek isterim. Çünkü yaz gribi şu sıralar oldukça yaygın. Peki, neden etrafımızda hasta sayısı arttı Bu sıcaklarda insan nasıl grip olur Cevap aslında çok basit. Çünkü yaz griplerinin çoğunluğundan sorumlu olan şey, ani ısı değişimleridir. Çünkü dışarıda dolaştığımız süre boyunca ter içinde kalıyoruz ve sonrasında buz gibi klimalı bir ortama giriyoruz. Ya da gün içinde klimalı ortamdan dışarı çıkarak bir anda sıcağa geçiş yapıyoruz. Vücut da bu ani değişimlere kolay kolay adapte olamıyor. Hele ki klimayı gün boyu doğrudan yüze ya da enseye üfletecek şekilde kullanıyorsanız, işte o zaman yaz gribi kaçınılmaz oluyor.
Haberin DevamıANİ ISI DEĞİŞİMLERİNDEN KAÇININ
Yaz gribi nedeniyle şu sıralar birçok kişinin yaşam kalitesi oldukça düşmüş durumda. Peki, neden bu kadar sıcak havalarda kış ayında yaşadığımız kadar ağır geçen bir grip yaşıyoruz. Biraz önce de belirttiğim gibi bu sorunun cevabı yaşadığımız ani ısı değişimlerinde gizli. Bu günlerde çok ciddi sıcaklarla mücadele ediyoruz. Dışarısı 35 derece, gölgede bile ter içinde kalıyoruz. Ama sonra ne yapıyoruz Alışveriş merkezine giriyoruz, ofise geçiyoruz ya da arabaya atlayıp klimayı açıyoruz. Vücut, birdenbire bu sıcak-soğuk geçişlerine maruz kalıyor. İşte bu ani değişimler bağışıklık sistemimizi fazlaca zorluyor. Anlayacağınız klima, yaz gribinin en büyük tetikleyicilerinden biri. Evet, sıcaklarda hayat kurtarıyor ama doğru kullanılmazsa sağlığımızı tehdit eder hale geliyor. Üstelik klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmezse, havadaki toz, polen, bakteri ve virüsleri etrafa üfleyip hastalığa davetiye çıkarabiliyor.
KIŞ GRİBİ KADAR AĞIR GEÇEBİLİYOR
Yaz gribi bazen sadece bir boğaz ağrısı ve halsizlikle atlatılabiliyor. Ama bazı insanlarda yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük gibi belirtiler de göstererek ağır geçebiliyor. Hatta yaz gribiyle başlayan bazı durumlar, sinüzit ya da bronşite kadar ilerleyebiliyor. Kısacası kışın sizi yatağa düşüren grip kadar ağır geçirme olasılığınız var. Bu nedenle tatilinizin zehir olmaması ya da sosyal yaşamınızın olumsuz etkilenmemesi için klima kullanımına dikkat etmeli ve yaz gribine karşı önlemlerinizi almayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu virüs, her zaman olduğu gibi çok çabuk bulaşabiliyor ve bir ortama girdiği zaman herkesi hasta edebilme yeteneğine sahip.
Haberin DevamıKLİMA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ
Klima doğru kullanıldığı zaman elbette ki konfor sağlar, ancak yanlış kullanıldığında tam anlamıyla bir hastalık kaynağına dönüşebiliyor. Peki doğru klima kullanımı nasıl olmalı İşte hasta olmanızı engelleyecek ipuçları...
Doğrudan vücuda üfletmeyin: Klimanın hava akış yönü çok önemlidir. Yüzünüze, boynunuza veya doğrudan üzerinize doğru üflemesi, kas tutulmalarına, boğaz iltihabına ya da sinüzite neden olabilir. Özellikle uyurken bu konuda ekstra dikkatli olun.
Sıcaklık farkını abartmayın: Dışarısı 35 dereceyken klimayı 18'e ayarlamak vücuda yük bindirir. İdeal iç ortam sıcaklığı 23–25 derece civarındadır. Klima kullanırken hedefiniz serinlemekten öteye vücut ısısını dengede tutmaya yönelik olmalıdır.