Yunus Emre'nin 'öksüz' eseri

Bir menkıbeye göre Hazreti Mevlana, Yunus Emre için 'Hangi makama, hangi kata çıktıysam bu Yörük kocasını benden önde gördüm!' der.

Yunus Emre gelmiş geçmiş mutasavvıfların, hak aşığı şairlerin en büyüklerinden...

Öyle biliriz de ondan kaç dize ezberimizde!

Oysa eskiler bizim gibi değildi; görüşlerini, düşüncelerini erenlerin, uluların güzel sözleriyle, şiirleriyle süslerlerdi.

Zamane nesilleri olarak şiirden, ince düşünceden, görgü kurallarından, nezaketten uzaklaştıkça uzaklaştık.

Modern hayat insanı doğaya bağımlılıktan kurtardı belki ama huzur ve mutluluğunu elinden aldı.

Geriye dönüş, kalbe dönüş mümkün mü

Geriye dönmek için değil de asıl ileriye gitmek için rehbere, rehberlere ihtiyaç var.

Aksi takdirde medeniyetten arındırılmış teknoloji, bu gidişle, insanlığa dair tüm değerleri kıyma makinasından geçirecek!

Allah ve insan sevgisini, dostluğu, kardeşliği, yardımlaşmayı öğütleyen Yunus Emre ihtiyaç duyulan rehberlerin en kıymetlilerinden...

Arapça ve Farsça şiir yazmanın revaçta olduğu bir dönemde Türkçe şiirler kaleme alarak dilimizin koruyuculuğunu da üstlenen Yunus Emre'nin hikmetli şiirlerden oluşan 'Divan'ı ve bir de insanın özünden haber veren öğütler kitabı 'Risaletü'n-Nushiyye'si var.

İnsandan ve insana ait olandan söz eden Risaletü'n Nushiyye, tek kelimeyle insanı okuma kitabıdır.

Lakin şu veya bu sebeple Yunus Emre'nin hep ötelenmiş, öksüz bırakılmış eseri üzerine şimdiye kadar kapsamlı bir çalışma yapıldığı söylenemez.

Şimdiye kadar diyorum, çünkü, artık Risaletü'n Nushiyye'ye dair 38 yıllık birikimden doğan bir eser elimizde.

Araştırmacı yazar Yusuf Yıldırım, 2017 yılında, Yunus Emre 'Rialetü'n Nushiyye ile Divan-ı Yunus Emre Karaman Nüshası' adlı bir esere imza atmıştı.

Aynı Yusuf Yıldırım şimdi de bu çalışmasının devamı olarak 'Sözüm Kendözüme Risaletü'n Nushiyye'nin Yorumu' adlı bir eseri okurun istifadesine sundu.

Önceki gibi bu çalışması da Duru Bulgur Yayınları'ndan çıktı.

Her iki eseri de (Yunus Emre'nin memleketlisi) iş insanları Emin Duru ve İhsan Duru'nun doğup büyüdükleri, iş kurdukları Karaman'dan Türkiye'ye açılan bir kültür hizmeti olarak görmek gerek.