İstanbul Mushafı

Geçen haftanın güzel haberlerinden biriydi; hattat Hüseyin Kutlu tarafından hazırlanan el yazması Kur'an-ı Kerim 'istanbul Mushafı' 10 ciltte tamamlandı.

Ebadı 365'e 559 milimetre olan ve tamamı 850 sayfadan oluşan orijinal altın nüsha İstanbul Mushafı, özellikli bir eser. Kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlandı.

Bütün İslam coğrafyasını kapsayan bir bakış açısıyla yazımı tamamlanan Mushaf, tezhibi, cildi, rahlesi, muhafazası, mürekkebi, kağıt yapımıyla İslam tarihinin hemen her döneminden izler taşıyor. Bu bakımdan, İslam tarihinin farklı dönemlerinde gelişen sanat ve estetik anlayışını, farklı yazım tarzlarını meczetmesi bakımından, bir 'Mushaf Sanatları Tarihi' niteliğinde.

Başka ne özellikler var diye soracak olursanız madde madde sıralayalım:

Mushaf'ın kağıtlarının yapımında 200 tabaka kağıt için toplamda 800 bin organik yumurtanın akı kullanıldı. Kağıtların aharlanması için benzeri olmayan bir aharlama makinası icat edildi.

İstanbul Nakkaşhanesi'nde bin adet özel tıpkıbasımı da yapılan Mushaf'ın ölçüleri orijinaliyle aynı olarak hazırlandı. Toplam 10 cilt olan eserde, her cildin dış kapak, iç kapak, zahriye ve serlevhası dönem özelliğini taşıyan farklı şekillerde tasarlandı.

Asr-ı Saadet'ten başlayarak Emevi, Abbasi, Büyük Selçuklu, Gazneli, Babür, Türkmen, Timur gibi daha pek çok dönemin üsluplarını kapsayan Mushaf 10. cilde gelindiğinde ise 16. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Osmanlı üslubunu içeriyor.

Kufi, maşrık kufisi, tezyini kufi, kayrevan kufisi, mağribi, muhakkak, reyhani, sülüs, nesih, ta'lik ve icaze olmak üzere 11 farklı hat çeşidi kullanılan eserde, yine her biri farklı olmak üzere 62 adet sayfa tasarımı yapıldı.

Çalışmaya ayrı bir ruhaniyet katsın diye Mekke'den, Medine'den, Kudüs'ten, Semerkant'tan, Buhara'dan yani İslam diyarının mukaddes bilinen makamlarından dut, gül dalları vesaire getirtildi. Kabukları soyuldu ve dövülerek Mushaf'ın hamuruna karıştırıldı.

İslam sanatlarına katkı sunmayı amaçlayan eserin 59'a 45 milimetre ebadında aharlı el yapımı kağıtlara aynı baskı tekniğiyle tek cilt halinde de herkesle buluşması adına hazırlanacak.