Türk sanatının 'Otağ'ı

Modern resim sanatında sıra dışı eserlere imza atan bir sanatçı Rauf Tuncer.

Resimleri yoğunlukla Türk- İslam medeniyetinin kapsadığı unsurları ihtiva ediyor.

Uzak geçmişin taşa işlenmiş bir figürü ile hat sanatının ince çizgileri aynı tabloda ahenk içinde buluşabiliyor.

Kayalara işlenmiş yazı ve resimler, mezar taşları, hat, minyatür, halı ve kilim desenleri yahut kaligrafi Tuncer'in çalışma alanını oluşturuyor.

Bundan 12 yıl önce Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan sergisi için bir araya geldiğimizde 'Orta Asya benim için bir çıkış yolu oldu' demişti sanatçı.

Bu cümlesini not etmiştim.

Nitekim şimdilerde Fatih Belediyesi Nusret Çolpan Sanat Galerisi'nde devam eden sergisi 'Otağ' adını taşıyor. Bu da sanatçının istikamet üzere olan istikrarının ispatı olsa gerek.

Yeni sergi Otağ, Rauf Tuncer'in resim, serigrafi ve gravür çalışmalarından oluşuyor.

Sergide Ressamın ilk kez sergilenen Otağ serisinin yanı sıra farklı koleksiyonlarından 35 resim, gravür ve kalıp çalışmaları yer alıyor.

Türk kültürüne has ne varsa Tuncer'in tuvaline kendine yer buluyor.

Sanatçının, evrensellik-yerellik meselesine yaklaşımı nedir diye soracak olursanız, kendisinden dinleyelim: "Ben 'Sanat evrensel değildir, fakat evrenseli kucaklar' görüşüne katılırım. Milli değerler üzerinde yükselen sanatın ve üretilen eserlerin daha kimlikli olacağına, geçmişle gelecek arasında sağlam bağlar kuracağına ve geleceğe ışık tutacağına inanıyorum. Sanatçı, mensup olduğu kültür ve medeniyet değerlerini görmezden gelmemeli. Hiçbir yerli sanat eseri, yabancı kültür değerleri üzerine yükselmez.'