Kendi çocuklarını yiyen sistem!

İstanbul'da yaşayan geçici koruma statüsündeki Suriyeli komşumuz, Esed rejimi tarafından (biri 2018, diğeri 2021'de ) gözaltına alınan iki ağabeyinden bir daha haber alamamış.

Ta ki Esed rejimi devrilene kadar... Sonuç, ağabeyden birinin ölüm kağıdı yeni ellerine verilmiş, diğerinin ölüsü bile ortada yok. Kim bilir insan mezbahasına dönüşmüş olan o hapishanelerde nasıl bir akıbete uğradı.

Şimdi bu haberi alan Suriyeli anne ne yapsın Üç evladından ikisi Esed hapishanelerinden sağ çıkamadı. Biri de Türkiye'ye sığınarak canını kurtarabildi.

Bir anne için vazgeçemeyeceği tek şey evlatlarıdır. Dolayısıyla evlat acısı en çok da anne yüreğini yakar.

Sapkın Siyonist İsrail rejimi gibi Esed de (destekçileriyle birlikte) yüz binlerce ailenin, annenin yüreğine, ocağına ateş düşürdü...

İsrail, en çok da (bir nesli kurutmak istercesine) anneleri ve çocukları katletti. Benzer katliamlar, Sırplar eliyle, 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te yaşandı.

Savaş konusu ve katliamlar edebiyatın, sinemanın ve dahi tiyatronun da konusu oldu, olmaya da devam ediyor.

Bunlardan sonuncusu da Devlet Tiyatroları (DT) tarafından sahnelenmeye başlanan 'Medea Material' adlı oyun.

Alman çağdaş tiyatro yazarı Heiner Müller'in, 42 yıl önce, mitleri kullanarak savaşın kadın ve çocuklarda bıraktığı travmaları ve hayattan koparılmasını anlattığı "Medea Material" adlı oyun, Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluştu.

Ankara ve İstanbul DT ortak yapımı Medea Material, 'mapping' ve hareketli ışık tasarımı ve şiirsel anlatımıyla savaşın dünyaya verdiği zararı gözler önüne seriyor.

Oyunun yönetmenliğini uzun yıllardır tiyatroya emek vermiş bir isim olan Ayşe Emel Mesci yapıyor.

Mesci oyunun içeriğini şöyle anlatıyor: "Oyunda 4 olay var. Yağmalanmış kıyı, medea material, medea play, argonotlu manzara. Mitolojide 'Gürcistan, Kafkasya, Karadeniz'in karşı kıyısında olan coğrafyada ne oldu, argonotlar kimdi' sorusu gündeme gelir. Müller, argonot gemisini mitolojinin ilk sömürgeci gemisi olarak nitelendiriyor. Altın postu da sömürgelerden elde edilen, yağmalanan ganimet olarak nitelendiriyor. Medea ise oyunun anlatıcısı ve merkezindeki karakterdir ve dünyayı temsil eder. "