Kameraya yansımayan şeyler
Doğudan batıya, güneyden kuzeye toplumların geçmişte nelere sevinip üzüldüklerini öğrenme kaynaklarımızdan biri de destanlar, türküler, resimler, şiirler, ağıtlar, romanlar; kısaca sanat eserleri olmuştur.
Bu bakımdan somut veya somut olmayan bir kültürsanat mirasının ömrü, imparatorlukların ömründen daha uzun sürme kabiliyetini haizdir.
Mesela büyük medeniyetler inşa etmiş olan Osmanlı ve Roma, nice imparatorluklar gibi, tarihteki yerlerini almış olsalar da abidevi varlıkları, şiirleri, edebiyat metinleri, mutfak kültürleri, müzikleri devam etmektedir. Ayasofya ayaktadır, Selimiye ayaktadır. İlaveten sanatın, edebiyat ve şiirin insanları daha ince, merhametli ve duyarlı yapma etkisi de vardır.
Filistinli şair ve yazar İbrahim Nasrallah'a göre günümüzün büyük problemlerden biri de savaşı önceleyen zalim yöneticilerin hiçbirinin şiir okumamasıdır.
Sakarya'da düzenlenen 24. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları'na konuk olan İbrahim Nasrallah, Arap dünyasının önde gelen şair ve yazarlarından... Eserleri uluslararası edebiyat ödüllerine layık bulunmuş bir isim.
'Gazzeli Meryem' adlı şiir kitabı İspanyolca, İtalyanca, İngilizce ve Fransızcadan sonra (Cengiz Tomar çevirisiyle) Türkçe olarak da yayınlandı. 'Gazze Düğünleri' adlı romanı ise raflardaki yerini almak için gün sayıyor.
İbrahim Nasrallah, düğünlerin cenaze törenlerine karıştığı bir coğrafyada Filistinlilerin yaşadıklarını, düşlerini, hayallerini; işgallerle, bombalarla, ölümlerle çevrilen hayatlarını anlatıyor eserlerinde.
Filistin bağımsızlık mücadelesini dünyaya anlatma ve geleceğe taşımada şiir ve edebiyat öneminden bahseden Nasrallah, "Bir toplumun şairleri, yazarları yoksa aslında o toplum devam etmiyor demektir.' diyor.