D. Mehmet Doğan Okulu

2018 Mayıs'ında hayatımın en güzel yolculuklarından birine çıktığımda kafile başkanımız D. Mehmet Doğan, bu yolculuğun "içimize doğru bir yolculuk" olduğunu vurgulamıştı.

Nasıl da haklıydı; bir Balkan şehri olan Prizren'de kaldığımız butik otelin penceresini açtığımda birden odaya dolan ezan sesleri hala kulaklarımda yankılanıyor.

Memlekette miydim ben; bu ezan sesleri... Bir minareden değil, dört beş minareden ayrı ayrı odaya doluyordu. Bu balkan şehri beni nasıl da şaşırtmıştı.

'Şaşırma azizim, buranın özünde Osmanlı var' demişti D. Mehmet Doğan.

Türkiye'nin edebiyat ve kültür hayatına çeyrek asra yakın zamandır hizmet eden Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) kuruluşunun 40. Yılı anısına düzenlenen 'Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı' gezisindeydik.

Yedi güzel Balkan ülkesini kapsayan 10 günlük yola revan olan 40esnasında kişilik otobüsümüz o güne kadar gördüğüm en 'edebi kervan'dı.

Edirne'den Mostar'a otobüsle yapılan bu uzun yolculuk , yemyeşil tabiatın hüküm sürdüğü Balkan şehirlerinde, dağlarında, ovalarında yol alırken, kafileye zaman zaman Rumeli ve Anadolu türküleri eşlik ediyordu.

Tarih ve edebiyat sohbetleriyle süslenen yolculuk baştan sona bir bilgi şöleni halinde nehir gibi akıyordu.

Bugün, kimi Balkan devletleri Osmanlı izlerini yok etmeye çalışsa da, şehirlere karakterini veren yine o camiler, medreseler, türbeler, çarşılar, nehirleri gerdanlık gibi süsleyen yine o Sinan köprüleriydi...

D. Mehmet Doğan, yol boyunca uğradığımız Balkanlarda Osmanlı izi taşıyan şehirleri tek tek tanıtıyor, tarihi arka plan hikayeleriyle yolculuğu bereketlendiriyordu.

Osmanlı'nın iki kanadının olduğunu söylüyordu Doğan: Anadolu ve Rumeli... Bu birbirini tamamlayan büyük bir bütündü. Balkanlarda Osmanlı varlığını tanınmadan, kendimizi tam manasıyla bilemezdik. Her türlü tahribata rağmen göz kamaştırıcı mirası temsil eden eserler hala ayaktaydı...

İşte D. Mehmet Doğan, aralarında daha önce Edirne'nin ötesine geçmemiş olan şair ve yazarları da alıp Osmanlı'nın ayak izlerini takip ederek götürmüştü bizi Balkanlara...

10 günde 20 şehir gezmiştik bu eşsiz yolculukta...

Oradaki Osmanlı hatıralarını görünce gözü yaşaran, 'Yeni bir hikayenin ilk cümlelerini hissettim' diyen ağabeylerimiz vardı kervanda...

İşte o kervanın baş mihmandarı olan ağabeyimiz D. Mehmet Doğan'ı dün ebediyete uğurladık.

Mekanı Cennet, makamı ali olsun.

D. Mehmet Doğan, varlığıyla hep orada 'yanı başımızda' olan insandı, tek başına bir okuldu. Medeniyet inşasında, kültür ve sanat alanında rehberdi. Kültür dünyamızda Batılılaşma ihanetini, tek parti döneminin dil ve kültürdeki talanını bütün yönleriyle ele alan bir yakın tarih kılavuzuydu.

Yarım asır önce Türkiye Yazarlar Birliği'ni kurarak Ankara'nın yerli ve milli damar etrafında şekillenen edebi ve kültürel birikimini derleyip toparlayan isimdi.