Bursa'ya değer

'Bursa'ya birkaç defa gittim ve her defasında kendimi daha ilk adımda bir efsaneye çok benzeyen bu tarihin içinde buldum, zaman mefhumunu adeta kaybettim ve daima, bu şehre ilk defa giren ve onu yeni baştan bir Türk şehri olarak kuran dedelerimizin yaşayışlarındaki halis tarafa hayran oldum.'

Bu satırlar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir' adlı eserindeki Bursa'da Zaman bölümünden...

Vakıa, her ne vakit 'tarihi Bursa'ya yolum düşse, Tanpınar'ın satırlarındaki gibi hisler kaplar içimi.

Bursa Belediyesi tarafından restore edildikten sonra yeniden nefes alan bir mekan haline gelen 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi'nde icra edilen sema törenini izlerken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı hemen yanı başımda bağdaş kurmuş töreni izlerken buldum.

Sonradan fark ettim ki geçmişte Bursa'ya hizmet etmiş pek çok belediye başkanı da Aktaş'ın davetiyle aynı mekanda bulunuyordu.

Geçen hafta içinde, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği ile birlikte hızlı bir Bursa turu gerçekleştirdik.

Gezimizin bir başka durağı olan Muradiye Medresesi'ni gezerken emektar gazeteci ahbabımız Ahmet Tek, 'Yıllar evvel geldiğimde burası tam bir mezbelelikti' dediğinde, Bursa'nın tarihi mekanlarında son yıllarda gerçekleşen restorasyon faaliyetlerinin büyüklüğünün farkına varıyordum.

Zira karşımda özenle restore edilmiş, medresesi, türbeleri ve kalıcı sergi alanlarıyla muazzam bir Muradiye Külliyesi duruyordu.

Öte taraftan, etrafını çevreleyen dağlardan ovaya doğru yoğunlaşan bina stokuna bakınca, Evliya Çelebi'nin 'sular şehri' diye andığı Bursa'nın çoktan bir sanayi ve ticaret şehrine dönüşmüş olduğunu görüyorum.

Şehrin neredeyse tam ortasına denk gelen yüksek katlı binalar Bursa'nın geleneksel mimari dokusunu 'kapitalist' bir dokunuşla zedelemiş.

Bununla birlikte sevinerek söylemeliyim; Bursa'nın tarihi silüetini ortaya çıkaracak hummalı bir çalışmaya şahit oldum.

Mesela şehir merkezinin kalbinin attığı yerlerden biri olan Hanlar Bölgesi'nin tarihi dokusunu kapatan 38 binanın kamulaştırılarak yıkıldığını, yerine 9 bin metrekaresi yeşil alan ve peyzaj düzenlemelerinden oluşan, 19 bin metrekarelik alanın bölgeye kazandırılması için yoğun bir çalışmanın sürmekte olduğunu gördüm.

Göreve gelişinin 6. yılını dolduran Alinur Aktaş, sonuç odaklı çalışan, girişimci ve cesur bir belediye başkanı profili çiziyor.

Tarihi yapıların restore edilip yeniden boş binalar olarak bekletilmesindense sürdürülebilirlik ilkesi gereğince her birinin 'yaşayan mekanlar' olarak hayata karışmasının önemine dikkat çekiyor.

Tıpkı, restore edilmesinin hemen ardından haftada iki gün sema törenlerinin icra edilmeye başlandığı Bursa Mevlevihanesi gibi...

Bursa Belediye Başkanı, yeni belediye binasını değil, 150 yıllık tarihi belediye binasında karşılıyor konuklarını; zaten Bursalılar da 'belediye' deyince burayı işaret ediyor.