Ağustos dergilerinde ne var

Hafta sonunda birkaç edebiyat dergisine göz atmak, bunca gürültü patırtının içinde dimağlarımıza iyi gelecektir.

Sözcükler, kavramlar, eleştiriler, kitaplar bir nebze olsun 'ağır gündem'in içinden çekip alsın bizi, hayatın inceliklerine ayna tutsun.

'Alman Edebiyatı'nı odağına alan Sabitfikir dergisinden başlayalım.

Derginin yayın yönetmeni şair Mustafa Akar geçmişten günümüze bir dürbün tutarak, Avrupa'nın birbirini sürekli öldürmüş bir kıta oluşuna dikkat çekiyor; Otuz Yıl Savaşlarından Yüz Yıl Savaşlarına, Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarına kadar...

Öte yandan bugün Gazze'de yaşanan soykırım karşısında sessiz kalan Avrupa devletlerinin arasında Almanya özel bir yer tutuyor.

Ne şaşırtıcıdır ki özellikle 20. Yüzyıl sonrası Alman edebiyatı bir tür 'soykırım edebiyatı' iken nasıl oluyor da bugün Yahudilerin Gazzelilere karşı uyguladığı soykırımı görmezden geliyorlar, akıl almıyor.

Gerek ulusal gerek evrensel pek çok sarsıcı tarihsel kırılmaya şahitlik eden Alman edebiyatında, mistik şair Rilke, Paul Celan, İngeborg Bachmann, Günter Grass, Robert Musil, Thomas Mann gibi isimler, içine doğdukları ulusal kültürü eserlerine en iyi yansıtan kalemler arasında...

Alman edebiyatına dair çok daha fazlası bu ayın Sabitfikir sayfalarında...

Sırada üç dergi var ki üçü de bu sene 24. yılını doldurdu: Bizim Külliye, Ay Vakti ve Birnokta...

Edebiyat dergiciliğinde çeyrek asır yol yürümek gerçekten kendi şartları içinde kahramanca bir iştir.

Çünkü her bir sayı bin zahmetle kotarılıyor ve bir derginin okura ulaşması fedakarlık gerektiriyor.

Örnekse, Bizim Külliye Dergisi yayın yönetmeni şair Nazım Payam'ın şu cümleleri fazla söze hacet bırakmıyor: 'Elinizdeki derginin kargo ücreti yetmiş beş TL. Adresinde bulunmayan okur için de ayrıca bir ödememiz var.'

Dolayısıyla, edebiyat dergilerinin bayi satış fiyatının yetmiş beş, yüz TL civarında olduğunu göz önünde bulundurursak, hesap ortada işte...

Dergide ele alınan başlıca konuya gelince... Üç ayda bir yayınlanan Bizim Külliye, edebiyatımızda iyilik ve kötülük kavramlarına odaklanmış yeni sayısında.

Edebiyat eserlerinde, destanlarda, romanlarda unutulmaz iyi ve kötü karakterlerin olduğunu hatırda tutarsak, Bizim Külliye, sürükleyici bir okuma serüveni vaat ediyor okura.

Şeref Akbaba yönetimindeki bir başka '24'lük delikanlı', Ay Vakti dergisi ise şiirler, denemeler ve öykülerler yoluna devam ediyor.

Çok sayıda genç kalem için edebiyata giriş kapısı olmuş Ay Vakti'nde Selami Şimsek, Ferhat Öksüz, H. Ömer Özden, Osman Koca, Semra Saraç'ın da aralarında olduğu isimlerin şiir, öykü ve denemeleri yer alıyor.

Aynı şekilde Birnokta dergisi de edebiyatımızın 'vefalı ekip çalışmalarından biri' olarak yoluna devam ediyor.