Mesele Havala değil karapara

Her sabah uyanıyorsun. Bir başka operasyon. Dünyanın en ünlü baronları, malları, adamları Türkiye'de yakalanıyor. Uyuşturucunun nasıl geldiğini haberlerde okuyorsun. Muzun arasında, peynir kovası ile TIR zulasında... Peki paralar nasıl taşınıyor

Gazetemizin yazarı Murat Ağırel'in yeni çıkan Havala kitabı bu soruya bir yanıt veriyor. Kitap, Türkiye'ye gelen uyuşturucunun ve karaparanın peşine düşerken eski bir kapının yeniden açılışını da göstermiş.

NEDİR BU HAVALA

Hepimiz havaleyle para gönderiyoruz. "Havala"dan geliyor. Hikâyesi çok eski. Bir zamanlar İpekyolu üzerinden yapılan ticarette kullanılıyordu. Esası bir güven ilişkisine dayanıyor. Bir başlangıç noktası ile bir sonuç noktası arasında paranın taşınmasına yarıyor.

Diyelim İstanbul'dan Hindistan'a para ya da altın göndereceksiniz. İstanbul'da alıcı kuyumcuya veriyorsunuz. Size bir kod veriyor. Bu kodu siz ya da alacaklınız Hindistan'daki anlaşmalı vericiye götürüyor. Paranızı ya da altınınızı o veriyor. Elbette bu işlemde aracı da olanlar da banka gibi komisyonunu alıyor. Para taşınırken elinizdeki kod dışında bir iz de kalmıyor. İşte Ağırel'in kitabına adını veren Havala sistemi tarihte böyle kuruldu.

Kolombiya'dan Mersin'e gelen uyuşturucuları hatırladınız mı Muz konteynerinde yakalandı. Ancak uyuşturucu parasının Bakırköy'deki bir döviz bürosundan ödendiği ortaya çıkınca Havala sisteminin karapara transferinde kullanıldığı da anlaşıldı.

Ağırel sistemin nasıl çalıştığını anlamak için Almanya'ya gitmiş. Almanya'dan Türkiye'ye para transfer eden Havalacıların yargılandığı dosyayı bulmuş. Olan biteni aktarmış. Düsseldorf Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma karapara trafiğini açığa çıkarmış. Sadece tek dosyada 200 milyon Avronun üzerinde karapara hareketi tespit edilmiş. 19 Kasım 2019'da harekete geçen savcılık, aralarında kuyumcuların da olduğu 60'dan fazla adrese baskın yapmış. Kapılar kırılmış, kepenkler kaldırılmış, kasalar açılmış. Duisburg'daki bir kuyumcuda o kadar buyuk miktarda nakit ve altın kulçe ele geçirilmiş ki mufettişler bunları taşımakta zorlanmış. İddianamede 6 kişinin ismi var. Sistemin Turkiye'deki ayağında başlangıçta Yalçın ve Mustafa Karasu'nun kurucusu olduğu Karasu Alyans döviz bürosu bulunuyordu.

Gizliliğe çok önem veriyorlar. Para işlemleri sırasında kodlar kullanıyorlar. Telefonlarda da iletişim bilgileri kodlanarak kaydediliyor. Mücevher dükkânındaki ödeme noktasında, yatırma ve çekme işlemlerini el yazısıyla belgeleyen bir not defteri tutuluyor. Bu arşiv duzenli olarak siliniyor. Ayrıca takip edilen Hasan Kaplan, Turkiye'deki yatırma ve çekme işlemlerini duzenli olarak sanık Yalçın Karasu'ya teleks yoluyla bildiriyor.

SORUN HAVALA DEĞİL KARAPARA

Türkiye'deki şirketlerin benzeri Almanya'da da kurulmuş. Dosyaya göre, sistem, sanıkların bir döviz bürosunda işlem yaptırıp hesap açtırmasıyla başlamış. Almanya'dan Türkiye'ye hızlı ve uygun fiyatlı para transferine büyük bir talep olduğunu görmüşler. Kendileri de sisteme dahil olmuşlar. Sistem için gereken nakit para hem Almanya'da hem de Türkiye'de hazırlanmış.