Onları arayan da polis değildi

Siz eski sevgilinizden mesaj beklersiniz, heyhat gönderen İçişleri Bakanlığı'dır:br data-mce-bogus"1"

"Sizleri telefonla arayarak kendilerini polis, asker ve savcı olarak tanıtıp 'adınız terör örgütü soruşturmasına karıştı' diyerek sizden para ve altın isteyen şahıslara inanmayın."br data-mce-bogus"1"

Murat Ağırel'in yeni kitabı Havala'yı okuyana kadar bu dolandırıcılık yönteminin sadece Türkiye'ye özgü olduğunu sanırdım. Meğer değilmiş. Daha doğrusu, yine Türkler var işin başında ama kurbanlar sadece Türk değil.br data-mce-bogus"1"

Ne mi demek istiyorumbr data-mce-bogus"1"

Havala'da okuyorum...br data-mce-bogus"1"

Her şey bir Almanın Bremen polis karakoluna gitmesiyle başladı. O kişi, Alman polise "Benden aldığınız altınlar ne oldu Geri vermediniz" dedi.br data-mce-bogus"1"

Sonradan anlaşıldı ki...br data-mce-bogus"1"

Kendilerini polis olarak tanıtan birileri,br data-mce-bogus"1"

"Sizin mahallede hırsız yakaladık. Hırsızın üzerinde sizin adres bilgileriniz vardı. Bu hırsızın iki arkadaşı kaçak durumda. Sizin eve girebilirler. Altın ve paranız varsa korumaya almamız lazım" diyerek mağdur Almanı dolandırmıştı.br data-mce-bogus"1"

Alman polisi benzer şikâyetleri toplayıp soruşturmaya karar verdi. Ve çarpıcı bir gerçekle karşılaşıldı: Dolandırıcılar Almanları Türkiye'nin İzmir şehrinden arıyordu.br data-mce-bogus"1"

Eldeki bilgiler Türk Emniyeti'ne bildirildi. İşin elebaşlarından biri olan Halit Demir, suçları nedeniyle Almanya'dan memleketi Türkiye'ye sınır dışı edilen biriydi. Halit Demir'in sosyal medyada paylaştığı bir videosunda "Alman devletini her gün si... orum" demesi dikkat çekiyordu.br data-mce-bogus"1"

SES KAYDINDAKİ POLİS SİRENİbr data-mce-bogus"1"

Soruşturma evrakında bir ses kaydının deşifresi de vardı...br data-mce-bogus"1"

Arayan kişi: "Merhaba Bayan B., ben Kriminal Soruşturma Departmanı'ndan Müfettiş Bach. Bütün kapı ve pencereleri kilitlediniz mi"br data-mce-bogus"1"

Bayan B: "Neden, neden"br data-mce-bogus"1"

Arayan kişi: "Bugün sokağınızda üç hırsızı tutukladık. Tutuklananlarda bir liste bulundu ve üzerinde şu not yazıyordu: 'Kadının çok parası var.' Evde paranız ya da mücevheriniz var mı"br data-mce-bogus"1"

Öyle bir tezgâh vardı ki o anlarda caddede bir polis sireni çalmaya başlıyordu. Bir devriye arabası kadının evinin olduğu sokaktan geçiyordu. Çağrı merkezindeki sahte polis de olup biteni ahizeden duyuyor ve bu anın tadını çıkarıyordu:br data-mce-bogus"1"

"Meslektaşlarım geçiyor, kaçan bir fail görmüşler."br data-mce-bogus"1"

Alman kadın B. de arayanın gerçek bir polis olduğuna ikna oluyordu ve telefonun diğer ucundaki sesin dediklerini harfi harfine yapıyordu.