Kayıp altın dosyasında garip işler

"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Diyarbakır'a geldiğini, bu konuda valilikte bir masa kurduğunu ve devletin yıpranmaması adına birilerinin isimlerinin karıştırılmaması için çaba gösterildiğini düşünüyoruz."br data-mce-bogus"1"

Yaklaşık 8 kilo altını kaybolan Bilan Söylemez'in avukatı anlatıyor bunu. Ne demek istediğini anlatacağım ama önce özet...br data-mce-bogus"1"

Tarih: 22 Haziran 2020.

Diyarbakır'da altın üreten Zerya Kuyumculuk'un sahipleri birden kayboldu. Yanlarına altınları, dövizleri ve bilgisayarı da alıp kaçtılar. Dükkânın boşaltıldığını gören 51 kişi dolandırıldıklarını düşünüp şikâyetçi oldu. "Dolandırıcı değiliz, iflas ettik" diyen şüpheliler yakalandı ama şüpheli bir kapı artık aralanmıştı... br data-mce-bogus"1"

Zülfikar Ortaç, kardeşi Zülküf Ortaç ve Serdar Adıgüzel üç ortaktı. İnsanlardan aldıkları yüklü miktarda parayı ve altını işletiyorlardı. Kimine göre 350 kimine göre ise 800 milyon liralık vurgun söz konusuydu.br data-mce-bogus"1"

Meseleyi asıl çarpıcı kılan ise Zerya Kuyumculuk'a varlıklarını teslim edenler arasındaki nüfuzlu kişilerdi. Zira polislerden valilere, savcılardan hâkimlere kadar geniş bir ağ "müşteriler" arasındaydı. Devlet görevlilerinin FETÖ borsasından kazandığı paraları ve ihalelerden aldığı komisyonları bu saadet zincirine emanet ettiklerine dair iddialar yargılama sürecinde tartışıldı, durdu.br data-mce-bogus"1"

Lakin varlıkları kaybolduğu halde hiçbir bürokrat şikâyetçi olmadı. Acaba onlar da savcılıkta soluğu alsalardı, "Peki, sen bu mal varlığını nasıl edindin" diye sorulması ihtimalinden mi çekindibr data-mce-bogus"1"

Keza...

Şikâyetlerle başlayan operasyon sürecinde, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Diyarbakır'a gidip Zerya Kuyumculuk'a varlığını emanet edenlerden biri olan valinin makamında soruşturmaya yön verdiği de duruşmalarda konuşuldu.

Tüm şüpheleri giderecek yanıtlar ise bir bilgisayardaydı. Zira, resmi olmayanlar da dahil bütün emanetlerin listesi kuyumcunun bilgisayarında kayıtlıydı. Gelin görün ki 2020'de kaçırılanlar arasında tüm sırları çözecek o bilgisayar da vardı. O bilgisayar ki aradan dört yıl geçti ama halen bulunamadı.

ŞÜPHELİ DAVADA ŞÜPHELİ RAPOR

İşte dördüncü yılına giren bu dava için bir bilirkişi raporu düzenlendi. 140 sayfalık o raporu okuyorum ama açıkçası tatmin olmuyorum. Zira, muallakta kalan çok nokta görüyorum. Özetle şu tespitler dikkatimi çekiyor:br data-mce-bogus"1"