Şu ürkütücü rakamlara bakın

Türkiye'de yılda 180 bin çocuk suça karışırken, cezaevindeki 607 çocukla yapılan araştırma ortaya çıkardı: sosyal medya, uyuşturucu ve parçalanmış aileler mi suçun ana nedeni?

Özet Bu özet koseyazarioku.com tarafından üretilmiştir

Yazı, Türkiye'deki çocuk suçluluğunun alarm verici boyutlarını Adalet Bakanlığı istatistikleriyle ortaya koyuyor. Cezaevindeki çocuklarla yapılan araştırmanın verileri inceleyerek, okul terkini, uyuşturucu kullanımını, sosyal medya bağımlılığını ve aile sorunlarını suçun tetikleyicileri olarak gösteriyor. Ancak bu risk faktörlerinin varlığı her çocuğu suça sürüklüyor mu, yoksa sistemin çocukları suçtan koruma mekanizmaları yetersiz mi?

Biliyor musunuz: Türkiye'de yılda ortalama 180 bin çocuk suça karışıyor. Keza yine soruşturulan çocuk sayısı son 10 yılda yüzde 17.47 artış gösterdi.

Madem ilkemiz "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz"; o halde rakamlara daha derinden dalalım. Bakın, Adalet Bakanlığı'nın daha yeni paylaştığı 2025 istatistikleri neler:

2025 yılında toplam 330 bin 496 çocuk hakkında 683 bin 823 ayrı suçtan 332 bin 648 ayrı soruşturma yürütülmüş. Soruşturulan çocuklardan 141 bin 872'si yaralama gibi vücut dokunulmazlığına karşı suçlarla, 4 bin 54'ü cinayet gibi hayata karşı suçlarla, 12 bin 285'i ise silah ve bıçak gibi suç aletlerini taşımaktan suçlanmış.

2025'teki bu soruşturma dosyalarından 209 bin 22 tanesi hakkında karara varılmış, 123 bin 626'sı ise 2026'ya devredilmiş.

2025'te karara bağlanan soruşturma dosyalarında, 86 bin 424 çocukla ilgili 81 bin 339 adet dava açılmış.

Yine 2025'te toplam 184 bin 529 çocuk, 411 bin 971 ayrı suçtan mahkemelerde yargılanmış.

CEZAEVİNDEKİ OCUKLAR KİM

Ve bir başka önemli rapor

Takip edenler bilir; 2025'in son günlerinde çocukların suça sürüklenmesine dair bir Meclis araştırma komisyonu kuruldu. O komisyona rehberlik edecek araştırma ise birkaç hafta önce hazırlandı.

Araştırma için 26 cezaevinde bulunan toplam 607 tutuklu ve hükümlü çocukla anket yapıldı. İşte Adalet Bakanlığı uzmanlarının 92 sayfalık rapora çevirdiği, cezaevindeki çocuklara dair o araştırmada öne çıkan veriler:

- ocukların büyük çoğunluğunu (yüzde 89) 15-17 yaş grubu oluşturuyor. Bu yaş grubunda erkekler sayıca (524) en baskın grup.

- ocukların yarısından fazlası (yüzde 51.1) cezaevine girmeden önce okulu bırakmış. Okula düzenli devam edenlerin oranı yüzde 28.7'de kalmış.

- ocukların yüzde 83.4'ü sigara, yüzde 52.9'u ise uyuşturucu/uyarıcı madde kullanıyor.

- ocukların yüzde 72.5'i günde 1 saatten fazla sosyal medya kullanıyor. Görüşülen çocukların yüzde 41'i günde 4 saat ve üzeri kullanım yapan grup.

- ocukların yüzde 32.3'ü daha önce en az bir kez şans oyunu oynamış. Düzenli oynama (sıklıkla/çok sık) oranı yaklaşık yüzde 10 civarında.