Erdoğan'ın İBB arşivi

Günlerdir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o açıklamasını tartışıyoruz: "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı."

Peki, ilk kez mi duyduk böylesi sözleri Hayır. Bundandır ki ne sürprizdi ne gaftı ne de itiraftı. Sadece son 20 yılın arşivi benzeri birçok açıklamayla dolu.

Ya daha eskiden nasıldı Yani, arşivi biraz daha karıştırırsak Erdoğan'ın belediye başkanı olduğundaki açıklamalarında ne görüyorduk Bunun için doksanlı yılların ortalarında gazetemizde yayımlanan haberleri taradım.

Neler yoktu ki Erdoğan, İBB'nin o zamanki başkanı olarak kimi zaman Tansu Çiller'in kimi zaman ise Mesut Yılmaz'ın başbakan olduğu hükümetleri ağır şekilde eleştiriyordu. Yani bir yerel yönetici olarak merkezi yönetimden şikâyetçiydi.

Sözü uzatmaya gerek yok. Bakın, bugünün mağruru Erdoğan dün nasıl mağdurdu Ya da dün şikâyet ettiği ne varsa bugün onları kendisi nasıl yapıyordu Tarih tarih, işte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan'ın o açıklamaları...

18 Mayıs 1994: "Türkiye gibi bir ülkeyi Ankara'dan yönetmek artık mümkün olmaktan çıkmıştır. Yerel yönetimin bugünkü sorunların çözümünde en büyük engel Ankara'daki merkezi yönetimdir."

9 Mart 1996: "Merkezi yönetim yeni bir idare şeklini tek başına belirleyemez. Bir demokratik netice vardır, istese de istemese de buna katlanmak zorundadır. Siz her demokratik düşünceyi ortadan kaldırmak isterseniz totaliter bir rejim olursunuz. İstanbul'un yönetim bakımından değil, kurutulan kaynaklar bakımından sıkıntısı var."

25 Haziran 1996: