Zorlu: Uzlaşma iklimi önemli Poyraz: Teşkilatları bekliyorum

Meral Akşener'in 27 Nisan'da yapılacak kongrede aday olmayacağını açıklamasının ardından Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın, Tolga Akalın ve Günay Kodaz adaylıklarını açıkladı. Kulislerde, İYİ Parti'nin görevden alınan il başkanları döneminde belirlenen delege yapısıyla iyi ilişkiler kuran Koray Aydın'ın bir adım önde olduğu konuşuluyor. İsimleri adaylık için geçen ancak daha açıklama yapmayan iki isim de süreci izliyor. Bu isimlerden İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Prof. Kürşad Zorlu'yla konuştum. Zorlu, "Şu an en büyük sorumluluğum, genel başkanımızın bu kararı sonrası partimizin bir uzlaşma ikliminde birlik ve bütünlük içinde bu süreçten çıkabilmesidir" dedi ve şu tespitleri yaptı:

"Tabanımızdaki kaygı ve umutsuzluğu görüyorum. Bunu hep birlikte ayağa kaldırabileceğimize inanıyorum. Partimize yönelik kurumsal yıpratma girişmelerinin ve hele ki dış müdahalelerin de karşısında olmak durumundayız. Ülkemizin İYİ Parti'ye ve 'cesurlar hareketine' ihtiyacı var. Bu harekete umudu ve emeği olan milyonlarca mensubumuz için kurumsal gücümüzü ve hafızamızı korumak kollamak vazifemizdir. Şu an bu sorumluluk duygusuyla temaslarımı sürdürüyorum. Umarım ülkemiz, milletimiz için başarılı olabiliriz." Kürşad Zorlu "uzlaşma" iklimine vurgu yaptı çünkü 27 Nisan'dan sonra partide istifaların olabileceği konuşuluyor.

"Kongre tarihi, siyasi kültüre aykırı"

Yine adaylığı parti içinde konuşulan bir diğer isim İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz adaylık konusunda temkinli ve şu cümleleri kurdu: "Aday olursun teşkilat önüne konulan seçeneklerden birisini tercih eder. Teşkilatların bir aday önerme ihtimalleri de söz konusu olabilir. Dolayısıyla teşkilatların da böyle bir hakkı vardır ve onların da bu hakkı nasıl değerlendireceklerini görmek istiyorum." Poyraz, "27 Nisan'da kongre kararı alındı. Bir oldubittiye mi getirildi kongre" soruma şu yanıtı verdi: "Niyet okumaktan imtina ediyorum ama kongrenin kısa bir döneme sıkıştırılması siyaset kültüründe çok karşılaşılmış bir durum değil." 31 Mart yerel seçimlerine "kendi adaylarıyla girme kararına destek verip vermediğini" sorduğum Poyraz şu bilgileri verdi:

"13 Eylül'de ilk karar alındı. Kendi adaylarımızla çıkmak en doğal duruş. Ancak bunun ön şartı var: 31 Mart 2019'dan sonraki seçimin 31 Mart 2024 olacağı sonrasında da 30-31 Mart 2029 olacağı net. Erken seçim değil. Buna ilişkin 4.5 yıl boyunca yerel yönetimler başkanlığımızın bir hazırlığı var mı İl ve ilçelerde ne yapıldı Potansiyel adaylarımız kimler İlçeler bazında adaylarımız o yerlerde ön hazırlık yaptı mı Bunları sordum. Bu hazırlık varsa aday çıkarmayla güçlü bir iddiada olunabileceğini bu hazırlık yoksa genel geçer stratejiyle aday konulmasının partimiz aleyhine olabileceğini söyledim. Burada eğer birden çok nitelikli aday varsa ki biliyorsunuz Sayın Genel Başkan 'kazanacak aday' formülünü ortaya koymuştu cumhurbaşkanlığı seçiminde. Kişiye özel olduğu için bunun yerel seçimde de devam ettirilmesi gerektiğini ortaya koydum. Aday belirleme süreçlerinde de kamuoyu araştırmalarının da dikkate alınması gerekliliğinin altını çizdim. Bütüne yönelik bir perspektifti bu. Partimizden o gün kendi adaylarımızla seçime girme kararı oy çokluğuyla alındı. Kendi adaylarımızla girme kararıyla biz bu kararla yola çıkınca Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın nitelikli adayları seçmesi gerekiyordu. Beklentimiz buydu. Bunlar yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyorum. Adaylar belirlendi.