Bir kazadan sonra ortaya çıkan: Kara para örgütü

Suç örgütü liderleri yaptıkları faaliyetler, yasadışı para transferleri veya işledikleri cinayetler ya da yasadışı işlemler sonucunda yapılan soruşturmalarda ortaya çıkar.

Ancak...

Uluslararası bir suç şebekesi uykusuzluk nedeniyle ortaya çıktı. Evet, uykusuzluk sonucunda ortaya çıkan uluslararası kara para örgütü!

Meraklanmayın; anlatacağım.

Mayıs 2020'de yağmurlu havada bir araç Hollanda'dan A61 otoyolundan aşağı Ren'deki Nettetal yakınındaki Kaldenkirchen istikametinden Almanya'ya doğru seyahat ediyordu. Direksiyonda Manfred T. yanında ise Khaled A. vardı. Almanya'ya Venlo kapısından giriş yapan otomobil sürücüsü yorgunluktan kısa süreli uyuyakaldı. Sürücü aracın kontrolünü kaybetti ve yol kenarına yuvarlandı.

Araç içerisinde bulunan Manfred T. ve Khaled A. yara almadan sersemlemiş halde araçtan çıktı. Kazanın şokunu üzerlerinden attıktan sonra polislerin kaza alanına geleceğini biliyorlardı.

Herhangi bir izi örtbas etmek için kaza geçiren arabanın plakalarını söktüler. Torpido gözünde bulunan bazı belgeleri aldılar, koltuğun altında bulunan içi para dolu çantaları da yanlarına alarak kaza alanından uzaklaşmaya çalıştılar.

Kaza alanına gelen polis kazazedeleri aradı, ancak bulamadı. Bunun üzerine durumdan şüphelenen polis, kaza yapan kişiler için geniş çaplı arama başlattı. Çevredeki kamera görüntüleri inceleyen ve tanıkları da dinleyen polis, zanlıları teşhis etti. Yakınlardaki bir köyün benzin istasyonunda iki şüpheliyi yakaladı.

Polis zanlıların üzerinde yaptığı aramada ise şoke oldu.

Adeta tek başına "banka"

Ellerindeki çantadan, ceplerinden, her yerlerinden para fışkırıyordu. Polisler tabii ki durumdan şüphelendiler. Paranın nereden geldiğini sordular. Çantada 286 bin Euro değerinde nakit para bulunuyordu. Polisler kişilerle iletişim kurabilmek için hem Almanca hem İngilizce sorular sordular. Ancak Khaled A. sorulan soruları anlamıyor ya da anlamak istemiyordu.

Polis zanlıları sorgulamak için karakola götürdü.

Durum aynı gün Mönchengladbach savcılığına bildirildi. Gözaltına alınan Khaled A. hakkında zaten bir yıl önce kara para aklama suçundan sabıka kaydı olduğu ortaya çıktı. Savcı da mevcut durumdan şüphelendi ve soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında zanlıların telefonuna el konuldu. Soruşturmada Khaled A.'nın bir işi olmamasına rağmen, ING DiBa, Kreissparkasse Heinsberg ve Volksbank Mönchengladbach da dahil olmak üzere dokuz banka hesabı olduğu ortaya çıktı.

Para hareketlerini ve hesapları kontrol eden savcılık, konunun kara para aklama ve daha fazlası olduğu kanaatine vardı.

Kısa bir araştırmadan sonra Khaled A.'nın tek başına adeta "banka" olduğu ortaya çıktı. Yani otoyoldaki kaza şüpheli bir mafya babasını ele verdi. Yapılan sorgularda Khaled A.'nın deneyimli araştırmacıları bile şaşırtan bir suç şebekesinin başı olduğu anlaşıldı. Onlara göre Khaled A., Havala bankacılığı olarak bilinen gölge ekonominin beyniydi. Khaled A. kendisine "Kral" diyor, yandaşları ise ona "Şeyh" diyordu. Suriyeli Khaled A.'nın Almanya'dan yasadışı para transferi için küresel bir ağ organize ettiği söyleniyordu. Davası, haydut çeteleriyle dolu karanlık bir dünyaya açılıyordu.

Zaten hikaye de burada başladı.

Tantan: Kirli ve kimliksiz sermayede herkes ortak

Evet...

Gazeteci dostum Murat Ağırel'in son kitabı "Havala (Kırmızı Kedi Yayınevi)'dan aktardım size. "Uykusuzluk nedeniyle ortaya çıkan suç örgütü" gerçeğini, Khaled'in hikayesini ve Türkiye'ye uzanan yolculuğunu sayfalar ilerledikçe görüyorsunuz.

Sorun sistemde.

Kara para...