SONARın anketine göre Başak Demirtaş aday olsaydı: İmamoğlu: Yüzde 41.1 Kurum: Yüzde 40.6

Dün yazdım.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimler dedi ki:

"Başak Demirtaş'ın adaylığı diğer adaylıklardan farklı. Duygusal bir durum var ortada. Bir anket yaptırdık. Orada Başak Hanım da var. Yüzde 2 gibi bir farkla İmamoğlu önde. Başak Demirtaş da yüzde 7 çıkmış. Biz oralardan alırız, daha toparlanır. Şunu söyleyebilirim: Yüzde 7 yüksek. Normal aday çıkarsa 3.5.- 4'te kalırdı. Başak Hanım'ı da yüzde 3'lere çekmek gerekiyor."

Yine dün Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, "aday olmaktan vazgeçtim" açıklaması yaptı. Ve böylece İmamoğlu'na yakın isimlerin de dediği gibi "Normal aday çıkarsa 3.5-4'lerde kalır" cümlesi daha da anlam kazandı.

Peki DEM aday çıkarırsa İmamoğlu ne kadar oy alıyor, Kurum ne kadar Bu konuda son çalışmayı Hakan Bayrakçı'nın başında olduğu SONAR yaptı. SONAR'ın anketinde DEM'in olası adayı Başak Demirtaş'ın ismi de vardı.

Kararsızlar (yüzde 12.2) dağıtıldıktan sonraki duruma bakalım:

CHP adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 41.1, Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum yüzde 40.6, DEM Parti adayı Başak Demirtaş yüzde 6.5, İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu yüzde 4.3, Yeniden Refah Partisi adayı 2.1, Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu yüzde 1.3, Memleket Partisi adayı Mehmet Sevigen yüzde 0.6, Saadet Partisi adayı Birol Aydın yüzde 0.5.

Sonuçlara göre DEM'in adayının Demirtaş olması işleri değiştiriyordu, şimdi İstanbul'da kartlar yeniden dağılacak!

Peki DEM koridorlarında ne yaşandı Yaşanıyor

"Demirtaş'tan sonra kimi aday çıkarsak düşük profil denilecek"

İki taraf da "ortak kararımız" dedi.

Peki gerçek mi Değil. Kimlerden mi bahsediyorum Cezaevinde tutuklu olan Selahattin Demirtaş'ın, İstanbul için adaylıktan vazgeçtiğini açıklayan eşi Başak Demirtaş ve DEM Parti'den.

Önce süreci özetlemekte fayda var.

Başak Demirtaş, Artı Gerçek'ten gazeteci İrfan Aktan'a şu cümleleri kurdu: "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti'den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz. (21 Ocak 2024)"

Bu açıklama DEM Parti yönetiminde şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü; Selahattin Demirtaş "siyaseti bıraktım" demişti.

31 Ocak'ta yazmıştım:

"İstanbul'da aday çıkaralım" diyenler şunları kaydetti: DEM,14-28 Mayıs seçimleri sonrası yeni bir siyasi inşa sürecine girdi. Eksikliklerini gördü. Yeni dönemde yeni bir siyaset üretecek. (Yaklaşık 10 yıllık HDP çizgisinin aksayan yönlerinden dersler çıkarılarak.) Önümüzde 4 yıl seçim yok. DEM Parti bu süreci yeniden halk ile buluşma, yeniden kurumsallaşma yeniden büyüme dönemi olarak geçirip 2028'e çok daha güçlü hazırlanabilir. Ayrıca ittifaklar DEM Parti'yi sadece seçim odaklı ve iki kutuplu seçeneklere sıkıştırıyor. DEM Parti seçim siyasetini de aşarak toplumsal mücadeleyi her alanda yükseltmelidir. Yerel seçimler ile her ilde ve ilçede kendi adayı ile girerek kendi gücünü görüp yeni dönemde bu güç ile yola çıkmalıdır.