Baron ?Tombul Josun Türkiye serüveni

Amerikalı sosyolog Robert K. Merton' un çarpıcı tespitlerini okuyalım:

"Resmi yapıların işlevsel yetersizlikleri, mevcut ihtiyaçlara etkin bir şekilde yanıt vermek için alternatif (resmi olmayan) yapıları ortaya çıkarmıştır. Tipik olan, ekonomik büyümenin çalkantılı yürüdüğü ve devletin, bu yüzden ortaya çıkan problemlere karşı mücadelede yetersiz kalabildiği toplumsal koşullarda mafyanın etkili olmaya başlamasıdır. Mafya, bu tür problemleri kısa vadede çözme iddiası ile ortaya çıkar. Bir yandan ortaya çıkan tekil sorunları çözerken, diğer yandan kazançlarının devamı için mevcut problemlerin devamından yanadır. Çünkü problemlerin varlığı onun kazanç kapısıdır. Bu nedenden dolayı mafya uzun bir zaman dilimi içinde ele alındığında daima tutucudur ve sorunların köklü çözümüne de karşıdır. Bu aynı zamanda ahlaki bir sorundur." Türkiye'nin MafyasıFrank Bovenkerk, Yücel Yeşilgözİletişim YayınlarıSayfa 54)

Merton'un bu tespitinden "... Baronlar için ülkeler yoktur, dünya vardır" cümlesiyle yüzleştim sonra. 15 Ocak 2003'te ilk bölümünü izlediğimiz Kurtlar Vadisi'nin "Baronu" Mehmet Karahanlı'nın bu cümlesi geldi aklıma Timur Soykan'ın son kitabı "Baron İstilası"nı okurken. Hafta sonu kitabını bitirdim ve sanki "vadideydim"! Farklı olansa şuydu: Sırbistan, İsveç, Kazak, Avustralya, Yeni Zelanda, Azerbaycan, Hollanda'dan baronların adresi Türkiye'ydi! Ya oturma izni almışlar ya da vatandaşlık.

Soykan kitabın önsözünde diyor ki:

"... Dünyanın mafya liderleri yıllarca Türkiye'de koruma altında yaşadı. Halk büyük barınma krizi yaşarken uyuşturucu baronlarına satın aldıkları evlerin hediyesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı oldu. Vatandaş olduktan sonra Kırmızı Bülten'le arandıkları ülkelere iade edilmeme güvencesine sahiptiler. Bazıları yıllar sonra yakalandı."

Bu baronlardan birisi de "Tombul Jos". Hollandalı. Tam adı: Joseph Johannes Leijdekkers, kısa adıyla Jos Leijdekkers. 1991 doğumlu ve 16 yaşına kadar sessiz, sakin bir öğrenci. Sonra üç arkadaşıyla bir çocuğu dövüp, ıslahevine girmesiyle hayatı değişiyor.

Eylül 2017'de adı ilk kez bir uyuşturucu soruşturmasına geçti ve sonrası geldi. Bizi ilgilendiren bölüme geçiyorum. "Tombul Jos" ortağı Ridouan Taghi'nin Dubai'den Hollanda'ya iade edilmesinden itibaren rotayı Türkiye'ye kırıyor. Bu arada Hollanda polisi de Jos'un peşinde ve şifreli mesajlarını bile takip etmeye başlamış.

Kitaptan okuyalım:

"... Hollanda Savcılığı, Mayıs 2022'de Jos Leijdekkers'i ülkenin en çok aranan suçluları listesinde bir numaraya koydu. Onu ihbar edip yakalanmasını sağlayan kişiye de 75 bin Avro ödül verileceği duyuruldu. Ayrıca tüm dünyada aranması için Kırmızı Bülten çıkarıldı. Bu tarihten sonra 'Tombul Jos'un Türkiye'de yaşadığına dair haberler Hollanda medyasının manşetlerinde yer almaya başladı.

20 yılın özeti 334 sayfada

Hollanda basınına göre Jos, Türkiye'de "koruma" altındaydı. İddiaya göre; çakarlı araçlarla ve koruma ordusuyla geziyordu. "Baron İstilası"nı okurken ve Hollandalı Jos'u takip ederken hep aklımdan geçen "bu bir sistem sorunu" cümlesi oldu. Jos'un Türkiye serüveninde de "sistemi" gördüm. Soruşturmanın şüphelilerinin konut alarak Türk vatandaşlığa geçtiğini... "Baron evlerinin" izini sürdüm!