88 madenci yer altında eylemde! Görülmeyen raporda ne yazıyor

Tarih 13 Haziran 1969.

Çorum'un Osmancık İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü. İl Özel İdaresi'ne bağlı kömür madeninde işçiler 34 gün boyunca yönetime el koydu. 16 Temmuz'da askeri operasyonla sona eren eylemde, 768 maden işçisi 73 gün ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi talebiyle bu eylemi gerçekleştirdi.

55 yıl sonra.

Dün, Çorum'un Dodurga İlçesi'ndeki Alpagut Linyit Kömür İşletmesi'ndeki 88 işçi 'sendikalı oldukları için işten çıkarılmaya çalışıldıklarını' belirterek yer altında eylem başlattı. Maden, 25 Ağustos 2017'de yapılan tescille Odaş'a ait Yel Enerji şirketi bünyesinde çalıştırılmaya başladı. Eyleme geçen işçiler, işletmede yaklaşık yedi yıldır çalışıyor.

İddiaya göre, Yel Enerji isimli firma Hacettepe Üniversitesi'nden bir rapor aldı. Raporda, maden sahasında derin çatlakların oluştuğu, heyelan riski bulunduğu yazıyordu ve bu gerekçeyle madende çalışma durduruldu, işçiler 6 ay ücretsiz izne çıkarıldı.

Dün...

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kaynakları ve Maden Mühendisleri Odası'yla yaptığım görüşmelerde "raporu kimsenin görmediğini" öğrendim. Maden Mühendisleri Odası, Hacettepe Üniversitesi yetkililerinin hazırladığı bir rapor olduğu konusunda TKİ'nin bir beyanı olduğunu fakat raporu kendilerine göstermediklerini iletti.

İşçilerse raporun bahane olduğunu düşünüyor. Onlara göre süreç; ücretleri dışında yan haklarının verilmemesi üzerine Aralık 2023'te DİSK'e bağlı Maden-Sen'e üye olduklarından sonra başladı. Sendika, 2 Şubat'ta Çalışma Bakanlığı'ndan yetki belgesi aldı ve şirket mahkemeye itiraz etti. Bu süreçte de işçilere sendikadan istifa etmeleri konusunda baskı yapıldı. 11 Mayıs'ta da Dev Maden-Sen tarafından açıklama yapıldı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün dedi ki:

"... Yel Enerji, Odaş şirketi bünyesinde ortaklıkla çalıştırılan bir şirkettir. Odaş grup şirketi bünyesindeki tüm çalışanlar için ücret ve yan haklar politikasını, 'Ücret çalışmalarında, farklı iş kollarına ait pozisyonları değerlendirirken, alanında uzman bağımsız danışmanlık şirketlerinin araştırma ve çalışmalarından yararlanmaktayız. Bu doğrultuda yapılan düzenli piyasa analizlerini kullanarak adil ve piyasayla rekabet edebilir bir ücret ve yan haklar politikası uygulamaktayız' diye açıklamaktadır.

"Yel Enerji şirketi çalışanı 150'yi aşkın işçi kötü çalışma koşullarına, düşük ücret ve verilmeyen sosyal haklara isyan ederek anayasal hakları gereği sendikamıza üye olmuş, sendikamız ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmak için yetki belgesi almış ardından işvereni toplu iş sözleşmesi görüşmelerine çağırmıştır.

"Yel Enerji işvereni kanunda emredici niteliği olan yetki belgemize yetkisiz mahkemede itiraz etmiştir. Bu süre zarfında da üyelerimize istifa etmeleri için baskı yapmıştır. Baskı yapan işveren vekillerine Sendikamız tarafından TCK'nın 118. Maddesi gereği suç duyurusunda bulunulmuştur.