Yaşam için Toprak Derneği

Merhabalar sevgili okurlar.

Yaşam için Toprak Derneği' nin kurucuları Elif Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu; şehirde ekolojik yaşam alanları yaratmanın yollarını aramayaKokopelli Şehirdegirişimi ile,

2017 yılında başlamış.

Kokopelli Şehirde; küçük adımlarla ve şehirden uzaklaşmadan da ekolojik ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmanın mümkün olduğunu göstermek ve bu yönde öğrenmek isteyen herkese destek olmak amacıyla, bir girişim olarak kurulmuş.


Kokopelli Şehirde, kompost, kent bahçeciliği, yağmur suyu hasadı gibi pek çok ekolojik yaşam örneklerini uygulamalı olarak hayata geçirerek; eğitimler düzenliyor, farkındalığın artması ve şehirde sürdürülebilir yaşam pratiklerinin yaygınlaşması için çalışıyormuş.

Kokopelli kurucuları "şehirde de mümkün" diyerek okullar, belediyeler, mahalle oluşumları ile iş birliği yaparak ekolojik yaşam eğitimleri veriyor ve kent bahçeciliği uygulamalarını hayata geçiriyormuş.

Haberin Devamı


Aynı zamanda, evlerde kolaylıkla kent bahçeciliğine ve kompost yapımına başlanabilmesi için kitler geliştirerek, pek çok bireye ürünleriyle de destek veriyormuş.

Zaman içerisinde Kokopelli faaliyetlerinden faydalanmak isteyen kişi ve kurumların çoğalması, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam felsefesi ile yapılabileceklerin çeşitlenmesi, toplumun farklı kesimlerine ulaşma imkânının artması ile; kurucu ekip, yeni bir kurumsal yapı ihtiyacı duymuş ve bu ihtiyaç sonucunda 2019'da Yaşam için Toprak Derneği kurulmuş.

Yaşam için Toprak,'gıda atık dönüşümü' nüve kentte, kırsalda 'onarıcı yerel gıda üretimi' niteşvik ederek; ekolojik sürdürülebilirlik ve dayanıklı bir toplum için çalışan, İstanbul merkezli bir dernek.

Sürdürülebilir prensip ve uygulamaların evde ve kamusal mekânlarda yaygınlaşması için bireyler ve topluluklar için bilgi ve beceri sağlamayı ve doğaya karşı sorumlu üretici ve tüketicilere yol göstermeyi, 'türeticiler' oluşturmayı hedefliyor. Ve bu doğrultuda, evsel atık ve çöplerin toprağa dönüşmesi;

Temiz ve iyi gıdaya erişim,Sürdürebilir gıda üretimi,Toprak sağlığıSu döngüsü

konularında alternatif uygulamalar, etkinlikler ve uygulamalı farkındalık çalışmaları yürütüyor.

Haberin Devamı

Derneğin faaliyetlerinin bir kısmını; atığını dönüştüren ve gıda üreten okul, mahalle ve kent bahçeleri yaratmak üzere gerçekleştirdiği projeler oluşturuyor. Büyük ölçekli sürdürülebilir ve onarıcı gıda üretimi projelerinde katılımcı, kapsayıcı ve âdil bir yaklaşımda olmayı önemsiyor. Faaliyetleri sayesinde; bilgi ve becerileri paylaşarak, anlamlı iş birliklerini ortaya koyarak, topluluklara ilham vermeyi ve güçlendirmeyi benimsiyor ve önemsiyor.

Kadınlara, çocuklara ve toplumun kırılgan kesimlerine öncelik vererek gıdanın, toprağın ve suyun sorumlu kullanımını yaygınlaştırırken; dayanıklı ve paylaşımcı yaşam alanları oluşturmaya gayret ediyor.