Bugün, "Merhaba Günü"

Merhabalar sevgili okurlar.

Bodrum'a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikâye yazarımız Cevat Şakir Kabaağaçlı, 17 Nisan 1890 tarihinde, babasının valilik ve ordu kumandanlığı yapmakta olduğu Girit' te dünyaya geldi. Mehmed Şakir Paşa ile Giritli Sare İsmet Hanım' ın altı çocuğunun en büyüğüydü. AmcasıII. Abdülhamiddevri SadrazamıAhmed Cevad Paşa, dedesi Şurayı Askeri Dairesi Reisi MiralayMustafa Asım Bey' di.

Ailesinin tüm fertleri sanatta yetenekliydi. Sırasıyla dünyaya gelen Hakkiye, Ayşe, Suat, Fahrelnisa ve Aliye adlı kardeşlerinden Fahrelnisa resim alanında, Aliye gravür alanında üne kavuştu; Hakkiye' nin kızı Füreya Koral, ilk Türk kadın seramik sanatçısıydı; Fahrelnisa' nın çocukları Nejad Melih Devrim ressam, Şirin Devrim ise tiyatrocu oldu.

Cevat Şakir, çocukluk hayatının ilk yıllarını babası Şakir Paşa'nın elçi olarak bulunduğuAtina'da geçirdi. İlköğreniminiBüyükada' da, orta ve liseyi 1907'deRobert Kolej' de tamamladı. İlk yazısı aynı yılİkdamgazetesinde yayınlandı. Lise öğreniminden sonra, İngiltere' de, Oxford Üniversitesi' nde tarih öğrenimi gördü. 1913'te İtalyan bir hanımla evlenerek İtalya' da kaldı ve resim eğitimi aldı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İstanbul'a döndüğünde gazete ve dergilerde yazılar yayınlamaya başladı. Aile, 1914 yılında maddi sıkıntı içine girince, babasıMehmed Şakir PaşaAfyon' daki Kabaağaçlı Çiftliği' ne yerleşti. Babasının çiftlikte bir tartışma anında Cevat Şakir'in silahından çıkan kurşunla vurularak ölmesi üzerine, cinayet iddiasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezası aldı.Cezasının yedi yılını çektikten sonra baş gösteren verem hastalığı nedeniyle tahliye edildi.

1925 yılına kadar geçimini haftalık dergilerde tercümeler ve özgün yazılar yayınlayarak, resim ve yeni tarz tezhipler yaparak, karikatür çizerek ve renkli dergi kapakları hazırlayarak temin etti.

Dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak "Hüseyin Kenan" takma adıyla kaleme aldığı 13 Nisan 1925 tarihli "Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler" başlıklı öyküsünden ötürü İstanbul İstiklal Mahkemesi'nde yargılandı. 'Memlekette isyan bulunduğu sırada, askeri isyana teşvik edici yazı yazmak' tan suçlu bulundu. Mahkeme Başkanı Ali Çetinkaya tarafından idama mahkûm edilmek istendiyse de Kılıç Ali Bey' in önerisi ile kalebent olarak Bodrum' a sürüldü.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ve Bodrum' a adeta aşık oldu. Duygularını şu dizelerle dile getirdi:

"Yokuş başına geldiğinde
Bodrum'u göreceksin,
Sanma ki sen
Geldiğin gibi gideceksin

Senden öncekiler de
Böyleydiler
Akıllarını hep
Bodrum' da
Bırakıp gittiler"

3 yıllık sürgünlüğünün ilk yarısını Bodrum' da son yarısını da İstanbul' da tamamladıktan sonra, çok sevdiği Bodrum' dan uzak kalamadı ve oraya dönerek bu kez yaklaşık 25 yıl kaldı.

Bodrum'un Antik Çağ' daki adı olan"Halikarnas" ı mahlas olarak benimseyen Cevat Şakir; Bodrum' da balıkçılık dahil çeşitli işlerde çalıştı. Edebiyat sahasına giren eserlerinin büyük kısmını da Bodrum' da yazdı ve "Halikarnas Balıkçısı" mahlası ile yayınladı. Yaşamını yazarlık ve turist rehberliği ile sürdüren yazarımız, rehberlik kurslarında da ders verdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam' ı diğer "Halikarnas Balıkçısı", 13 Ekim 1973'te, İzmir' de kemik kanserinden öldü. Vasiyeti üzerine Bodrum' da gömüldü. Kabri Bodrum-Gümbet' teki Türbe Tepesi' nde, manevi oğluŞadan Gökovalıile birlikte seçtikleri yerde bulunuyor. Aynı yerde "Halikarnas Balıkçısı Müzesi" adı altında küçük bir müze de var.

Cevat Şakir Kabaağaçlı, yani Halikarnas Balıkçısı, 1925 yılında sürgün olarak geldiği Bodrum' da özel koleksiyonunun bulunduğu Bodrum Deniz Müzesi ve bağlı olduğu Bodrum Belediyesi tarafından senede iki sefer çeşitli etkinliklerle anılıyor. Anma programları, doğum yıl dönümü olan 17 Nisan ve ölüm yıl dönümü olan 13 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Halikarnas Balıkçısı' nın doğum günü olan 17 Nisan,2022' de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras tarafından "Merhaba Günü" olarak ilan edilmiş; 2023 yılı Merhaba Günü' nde de "Merhaba Günü Logo Yarışması" açıldığı ve yarışma sonucunda seçilecek logonun, her yıl 17 Nisan Merhaba Günü' nde kullanılmasının amaçlandığı duyurulmuş bulunuyor.

"Merhaba" kelimesi; Halikarnas Balıkçısı' yla özdeşleşmiş ve onun felsefesinde içerisinde ferah anlamlar barındıran, barış içeren bir sözcük. Balıkçı' nın en sevdiği sözcüklerin başında gelen "Merhaba"; O' nün kişiliğiyle özdeşleşmiş, o gür, davudi sesiyle küçük büyük herkesi o sözcükle selamlamıştı. Balıkçı' yı cezbeden; sözcüğün Farsça' daki "benden sana zarar gelmez", "rahat ol", "hoş geldin" gibi birçok anlamı birden taşıması ve her dilde kolayca telaffuz edilmesiydi. Ayrıca, eski harflerle yazıldığında yelkeni andıran kaligrafisinin de Balıkçı' nın deniz tutkusuna seslendiği söylenebilir.