Lokman Hekim Sağlık Vakfı ve "Sağlıkta Şiddet"
Merhabalar sevgili okurlar.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı, 1986 yılından bu yana; "Eğitimde fırsat eşitliği ve herkes için ulaşılabilir sağlık hizmetini hedefleyerek görev yapıyor. Ve bu hedefle, maddi yetersizlikler içinde eğitimini sürmekte olan tıp fakültesi öğrencilerine;
Yüzünü bilime dönmüş,Mesleğini ve toplumunu seven,Doğaya sahip çıkan,Hastayı fiziksel ve ruhsal bir bütün olarak değerlendiren,Din, dil, ırk ayrımı yapmayan,Dünya ile entegre güncel tıp bilgisine sahip "Geleceğin Hekimleri" nin yetişmesi, tüm hastaların eşit sağlık hizmeti alabilmesiiçin destek veriyor. Dernek yetkilileri, bu desteği; "Yarınlarımız için, doğanın korunmasını da içine alan bir yatırım olarak gördüklerini ifade ediyorlar.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı' nın 1986 yılından bugüne değin gerçekleştirmiş olduğu yolculuğa, özetle, değinecek olursak:
1986: Vakıf; "Ekonomik durumu ne olursa olsun tüm ülke halkına din, dil, ırk, sosyal ve ekonomik statü ayrımı yapmaksızın çağdaş nitelikli tıp hizmeti vermek" misyonuyla kuruldu.1987: Lokman Hekim Sağlık Merkezi Beylikbağı Gebze bölgesinde hizmet vermeye başladı.1988: İstanbul Polikliniği hizmete açıldı. Elde edilen gelir, Gebze bölgesinde ihtiyaç sahibi insanların sağlık harcamalarında kullanıldı.1989: Sürdürülebilir sağlıklı bir çevre için önemli olan geri kazanım faaliyetleri başlatılarak, Vakfa kaynak yaratıldı.1991: Maddi durumu yeterli olmayan hastalar için, "Mavi Kart" uygulaması başlatıldı.1999: Hastane inşaatları tamamlandı ilk ameliyat yapıldı.2006: Lokman İlkyardım Merkezi kurularak, Vakfa kaynak fonu yaratıldı.2013: Ortak Sağlık ve Güvenlik Merkezi kurularak, Vakfa kaynak fonu yaratıldı.2015: Geleceğin Hekimleri'ne ve yarınlarımıza yatırım yapmak için YetişDoktor burs fonu kuruldu.2024: Lokman Hekim Sağlık Vakfı 377 bursiyerini mezun etti. Sürdürülebilir projelerine devam ediyor.Kuruluşuna "eşit sağlık hizmetleri" düsturu ile başlamış olan Lokman Hekim Sağlık Vakfı, yıllar içerisinde misyonuna eklediği sosyal sorumlulukları, hayata geçirdiği çok sayıda yeni ve başarılı uygulama ile önder olmuş; Ülkemiz' de lider, dünyada örnek bir sivil toplum kuruluşumuz. Bu saygın Kuruluş un "değerleri" ne gelecek olursak;
Haberin DevamıEtik Olmak: Sosyal sorumluluğun ve sağlık hizmetlerinin saygınlığına yaraşır şekilde hareket eder, etik değerleri temel alıyor.Eşit Olmak: Din, dil, ırk, sosyo-ekonomik ayrım yapmaksızın insana değer veriyor.İyilik Gözetmek: İnsanı fiziksel, ruhsal ve sosyolojik bir bütün olarak ele alıyor, üç unsurun iyilik halini gözetiyor.Vicdanlı Olmak: Çevreye ve toplum vicdanına hak ettiği önemi gösteriyor ve bu yönde davranıyor.Sürekli Gelişmek: Sürekli gelişime ve öğrenmeye inanıyor.Takım Ruhu: Çalışanları, destekçileri, tedarikçileri ve kendilerinden hizmet almayı kabul edenleri ile takım ruhuna inanıyor.Şeffaf Olmak: Tüm paydaşlarına şeffaf ve dürüst bir kurum davranışı sergilemeyi taahhüt ediyor.Uzun yıllar boyunca insan sağlığı için emek veren Lokman Hekim Sağlık Vakfı, bugün, "Yetiş Doktor" Projesi ile sağlığın geleceğine de yatırım yapıyor. Bugüne kadar 942 doktor adayına öğrenim süreleri boyunca destek olmak için burs olanağı sağlamış bulunan Vakıf, bu yıl da 130 öğrenciye burs vermeye devam ediyor.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı' nın bir diğer gündemi ise, "Sağlıkta Artan Şiddet". Vakıf, sağlıkta şiddet konusunda toplumda farkındalık oluşturmak adına, ŞiddeteDurDe projesini başlattı, konu ile ilgili kısa filmini birçok mecrada yayınladı.
Türkiye genelinde sağlıkta şiddetin ulaştığı boyut artık öğrencilik döneminde hissedilmeye başlıyor. Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan araştırmalar, sağlık çalışanlarının ve tıp fakültesi öğrencilerinin maruz kaldığı şiddet türlerini, oranlarını ve etkilerini dikkat çekici bulgularla ortaya koyuyor.
Araştırmalar; ne yazık ki, her 10 tıp fakültesi öğrencisinden 1'inin henüz meslek hayatına başlamadan şiddete uğradığını gösteriyor. Öğrencilerin 76'sı "bağırma", 63'ü "psikolojik aşağılanma" yaşadığını ifade ederken; 22'si fiziksel, 2'si ise cinsel şiddete maruz kaldığını belirtiyor.
Haberin DevamıLokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, bu tablonun mesleki motivasyonu ve sağlık sisteminin geleceğini tehdit ettiğini vurgulayarak, şunları söylüyor: "Henüz öğrenciyken yaşanan bu travmalar, geleceğin sağlık profesyonellerini mesleklerinden soğutuyor. Bu durum hem bireysel hem de sistemsel olarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Tıp öğrencilerinin daha mesleğe başlamadan şiddetle karşılaşması, onların hizmet verme kararlılığını ve bağlılığını zedeliyor. Bu gidişle bir gün bize bakacak hekim bulamayabiliriz."