Kemik iliği transplantasyonu (I)

Merhabalar sevgili okurlar.

Geçtiğimiz haftanın iki gününü ikinci evim Koç Üniversitesi Hastanesi' nde geçirdim. Bu süre içinde, genel kontrollerimin yapılmasının yanı sıra, çok merak ettiğim bir konu olan kemik iliği transplantasyonu hakkında konunun uzmanı Prof. Dr. M. Fatih Erbey ile görüşerek detaylı bilgi alma şansım oldu.

Kemik iliği vücudumuzdaki uzun kemiklerin içinde merkezde yer alan yumuşak, süngerleşmiş dokulara verilen ad. İçlerinde kan yapıcı kök hücreler yer alıyor. Kök hücre (kemik iliği) nakli, uygulanan tedavilerden beklenen faydayı görmemiş;

LösemiLenfomaMiyelo Displastik SendromMultiple MyelomKemik İliği Yetmezliği (ağır aplastik anemi) gibi hastalıklarda önerilen bir tedavi seçeneği.

Biz, Sayın Erbey ile görüşmemizde, çocukluk çağında kök hücre nakli konusuna ağırlık verdik. Sayın Profesör' den aldığım, çok önemli olduğunu düşündüğüm bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kök hücre nakli çocuklarda kanser ve kanser olmayan birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Sıklıkla nakil yapılan kök hücreler kemik iliğinden alındığı için kök, hücre nakli halk arasında "kemik iliği nakli" olarak da biliniyor. Kök hücre naklinde temel prensip, bir hastaya çok yüksek doz kemoterapiden sonra hastanın kendisi (otolog) veya doku tipi uygun bir vericinin (allojenik) kan yapıcı kök hücrelerinin verilmesi. Buradaki asıl amaç hastanın sağlıklı olmayan kemik iliği hücrelerinin veya kanser hücrelerinin yüksek doz kemoterapi ile ortadan kaldırılması sonrasında verilen kök hücrelerle sağlıklı kemik iliğinin tekrar sağlanması.

Otolog Kök Hücre Nakli

Çocukluk çağında sıklıkla lenfoma ve solid tümör tedavilerinin bir parçası olarak kullanılıyor. Burada verici çocuğun kendisi. Hastanın tedavisinin belli bir aşamasında kök hücreler hastanın kendi kemik iliğinden ya da sıklıkla aferez desteğiyle periferik kanından toplanıp dondurularak saklanıyor. Daha sonra yüksek doz kemoterapi veveya radyoterapi sonrasında eritilerek kişinin kendisine damar yoluyla geri veriliyor. Burada amaç, hastaya yüksek doz kemoterapi verilerek mevcut hastalığın yok edilmesini sağlamak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Allojeneik Kök Hücre Nakli

Bu yöntemle sağlıklı bir HLA doku grubu uyumlu bir vericiden elde edilen kan yapıcı kök hücreler alıcıya kemoterapi veveya radyoterapi içeren bir hazırlık rejimi sonrasında damar yoluyla veriliyor. Otolog nakillerden farklı olarak Allojenik nakillerde "doku reddi" hastalığı. (Graft versus Host hastalığı) veya verilen kök hücrelerin reddedilme sorunu gelişebiliyor.

Çocuklarda kök hücre nakli yapılan hastalıkları, kanser ve kanser dışı hastalıklar olarak aşağıdaki şekilde sıralanıyor:

Kanser Hastalıkları

Akut Miyeloblastik LösemiAkut Lenfoblastik LösemiKronik Miyeloid LösemiHodgkin LenfomaHodgkin Dışı LenfomaSolid Tümörler (nöroblastoma, bazı kemik kanserleriEwing Sarkomu, yumuşak dokulardan köken alan kanserlerRabdomyosarkom)