"İnsanlığın ortaya çıkardığı en kıymetli ürünlerden biri: Kitap"
Merhabalar sevgili okurlar.
1985 yılında İstanbul'da kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği, Ülkemiz' in faaliyetini sürdüren en eski yayıncı birliği. Türkiye'de yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Birlik, 400' ün üstünde üyeye sahip.
Türkiye Yayıncılar Birliği' nin başlıca amaçları ise, şöyle sınırlanıyor:
Yayıncılık mesleğini geliştirmek, kaliteli basılı yayın yapılmasını sağlamakMesleki sorunlara çözümler üretmek, bu amaçla ilgili bakanlıklar ve resmisivil tüm kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmakKamuoyunu ve üyelerini aydınlatmak, üyelerinin ve yayıncıların haklarını korumak ve desteklemekKardeş kuruluşu YAYBİR (Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) aracılığı ile korsan yayıncılıkla mücadele etmekDüşünce ve ifadeleri söz, yazı, resim ve başka yollarla açıklama ve yayımlama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasına çalışmakKültür, edebiyat ve sanatın geliştirilmesi ve yayılmasına yardımcı olmakÜlkemizin uluslararası boyutta büyük bir yayıncılık merkezi haline getirilmesi için çaba göstermekKitap okumanın yaygınlaştırılması ile toplumsal ve bilimsel araştırmanın özendirilmesine çalışmakTürkiye Yayıncılar Birliği, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin (International Publishers Association IPA) Türkiye' yi temsil eden tek üyesi. Uluslararası etkinliklere Türkiye' deki yayıncıları temsilen katılıyor ve Türkiye' ye özgü sorun ve ihtiyaçları aktarıyor. Ayrıca, diğer ulusal ve uluslararası yayıncılık örgütleriyle dayanışma içinde sorunlara çözüm arıyor, IPA' nın Yayınlama Özgürlüğü, Telif Hakları, Korsanla Mücadele, Okuryazarlık ve Kitap Politikaları Komiteleri ile Eğitim Yayıncılığı Forumu' nda aktif görev üstleniyor.
Haberin DevamıTürkiye Yayıncılar Birliği tarafından, 1994 yılından bu yana düzenli olarak Yayınlama Özgürlüğü Raporları hazırlanıyor ve her yıl bir yazar, bir yayıncı ve kitapçıya "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü" veriliyor. Birlik, ayrıca, 2008 yılından beri her yıl "Türkiye Kitap Pazarı Raporu" yayınlıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Çukurova 17. Kitap Fuarı açıldı. Fuar' ın açılış konuşmacısı, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Kenan Kocatürk idi. Kocatürk, konuşmasında yayın sektörü ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.
Sevindirici ve umut verici olduğunu düşündüğüm bu bilgileri ben de buradan Sizler' le paylaşmak istiyorum:
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) tarafından açıklanan bandrol verilerine göre; yayın sektörü 2024 yılını 413 milyon 860 bin 263 adet kitap üretimiyle tamamlamış bulunuyor. Bu rakamlar, 2023 yılına kıyasla 13 milyon 519 bin 686 adetlik (yani 3,38 oranında) bir artışı gösteriyor. Bu durum, sektörün son iki yılda üst üste büyüme kaydettiğine ve 2022 yılında yaşanan ekonomik kriz ve olumsuzluklar nedeniyle 380 milyon seviyesine kadar düşen kitap üretimindeki olumsuzlukların geride bırakıldığına işaret ediyor.
Haberin DevamıBağımsız yayıncıların ürettiği bu miktarın dışında, Millî Eğitim Bakanlığı' nın 2024 yılında üretip ücretsiz olarak öğrencilere dağıttığı kitap sayısı da 182 milyon 308 bin 230. Ayrıca, 48 sayfanın altında olan ve bandrol zorunluluğu bulunmayan kitap sayısının da yaklaşık 100 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Böylelikle tüm kitap üretiminin 696 milyon 168 bin 493, yani yaklaşık 700 milyon olduğunu söylenebilir. TÜİK tarafından açıklanan en son verilere göre, ülke nüfusumuz 85 milyon 372 bin 377 kişi. Buna göre ülkemizde kişi başına 8 kitap düşüyor. Bu henüz çok küçük bir oran. Ama ben, bu oranın giderek artacağına yürekten inanıyorum.
Yine YAYFED verilerine bakıldığında, kategori dağılımında; 2024 yılında üretilen kitapların 11,9'unu yetişkin kültür yayınları, 13,6'sını yetişkin kurgu kitapları, 15'ini çocuk kitapları, 1'ini gençlik kitapları, 8,8'ini inanç kitapları, 2,5'ini akademik yayınlar, 1,3'ünü ithal kitaplar ve 46,5'ini eğitim yayınlarının oluşturduğu görülüyor.
Haberin DevamıSon üç yılın verileri incelendiğinde; yetişkin kültür yayınları ve yetişkin kurgu-edebiyat yayınlarında gerileme, çocuk kitapları ve eğitim yayınlarında ise üretim artışı dikkat çekiyor.
ISBN Türkiye Ajansı'ndan alınan bilgilere göre; 2024 yılı 1 Ocak 31 Aralık tarihleri arasında atanan ISBN sayısı 92 bin 595. Bunun 73 bin 482 adedini basılı kitaplar, 17 bin 974 adedini çevrimiçi web tabanlı kitaplar oluşturmuş bulunuyor. Diğer formatlarda atanan ISBN sayısı ise 1.139 olarak gerçekleşmiş durumda.