İklim değişikliği
Merhabalar sevgili okurlar.
İklim değişikliği, dünya genelinde doğal ekosistemleri derinlemesine etkileyen bir olgu olarak çıkıyor karşımıza. İnsan faaliyetleri, fosil yakıtların kullanımı ve sera gazı emisyonları, küresel sıcaklıkların artmasına ve kutuplardaki buzul kütlelerinin erimesine yol açıyor. Bu durum, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus akıntılarının değişmesi ve biyolojik çeşitliliğin tehdit altına girmesi gibi sonuçlar doğuruyor.
Grönland ve Antarktika'daki buz tabakaları, 30 yıl öncesine göre altı kat daha hızlı eriyor. Ancak bu süreç, genellikle, daha küçük parçalar halinde gerçekleşiyor. Antarktika'nın kırılgan ekosisteminin değişimi için çok fazla şey gerekmiyor ve bu durum, bilim insanları arasında endişe yaratıyor.
Kasım 2024' te, İsviçre' deki ETH Zürih Üniversitesi ve Belçika' daki Vrije Brüksel Üniversitesi' nden bilim insanları, dünyanın geleceğine ilişkin karamsar bir tablo çizdiler. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade ettiler.
Haberin Devamıİklim değişikliği, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde dönüştürmeye devam ediyor ve bu dönüşümün etkileri her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. Özellikle artan sıcaklıklar ve ekstrem hava olayları hem doğal çevreyi hem de insanları derinden sarsıyor. Örneğin, Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre; Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak küresel olarak en sıcak ağustos ayı oldu. Haziran-Ağustos 2024 için dünya genelinde ölçülen sıcaklık ise 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece, HaziranAğustos 2023'teki rekoru ise 0,66 derece geçti. Böylece 2024 yazı, küresel ölçekte 'en sıcak yaz' olarak nitelendirildi.
Ekim 2024'te, Fas'ın güneydoğusundaki Sahra Çölü'nde 50 yıldan bu yana ilk kez sel meydana geldi. İki gün süren yoğun yağış, bölgede nadir görülen su baskınlarına yol açtı. Fas Meteoroloji Kurumu yetkilileri, 30 ila 50 yıldır bu kadar kısa süre içinde yağış düşmediğini belirtti. Dünya Meteoroloji Örgütü' nden yapılan açıklamada ise; "Artan sıcaklıkların bir sonucu olarak, hidrolojik döngü hızlandı. Aynı zamanda daha öngörülemez hale geldi. Ya çok az ya da çok fazla su yüzünden büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız" ifadeleri kullanıldı.