"Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü"

Merhabalar sevgili okurlar.

Biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla 22 Mayıs 1992 tarihinde imzalananBirleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi' nin (BÇS) kabul edilişinin yıl dönümüolan 22 Mayıs, her yıl tüm dünyada "Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak kutlanıyor. "Biyoçeşitlilik"; kara, deniz ve diğer sucul ekosistemlerde bulunan canlı türlerinin çeşitliliği ile bu türler arasındaki farklılaşma ve ilişkileri ifade eden bir kavram.

Biyoçeşitlilik denince yalnızca doğadaki bitki ve hayvan türleri akla gelse de; bu kavramın genetik çeşitlilikten habitat çeşitliliğine ve hatta ekolojik süreçlere kadar geniş bir kapsamı var. Öncelikle; üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlıklı bir şekilde işlemesi, biyoçeşitliliğin istikrarlı bir şekilde devamına bağlı. Ancak uzunca bir süredir, biyoçeşitliliğin gidişatı ciddi bir şekilde alarm veriyor.

Haberin Devamı

Türkiye' de biyoçeşitliliğin korunması yolunda çalışan başlıca iki sivil toplum kuruluşumuz bulunuyor: WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Greenpeace Akdeniz Türkiye (Yeşil Barış Akdeniz Derneği). Ben bugün kutladığımız "Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü" nde, özetle, her ikisinden de söz etmek istiyorum Sizler' e

Doğal Hayatı Koruma Vakfı' nın kuruluş hikayesi 1975 yılına dayanıyor. O tarihte Kelaynaklar' ın Birecik' teki popülasyonu, tarımda yoğun ilaçlama nedeniyle, tükenme noktasına gelmiş. Ülkemiz' in doğa koruma tarihinde önemli bir rol oynayan Kelaynaklar' ın koruma altına alınması çalışmaları, Doğal Hayatı Koruma Vakfı' nın temellerini teşkil eden Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin kurulmasına vesile olmuş. Derneğin kurucuları ve üyeleri; o tarihten bu yana Ülkemiz' in doğal zenginliklerini korumak adına yürüttükleri faaliyetleri, 1996 yılından bu yana "Doğal Hayatı Koruma Vakfı" olarak sürdürüyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2001 yılında 100'den fazla ülkede faaliyet yürüten dünyanın en köklü ve en büyük doğa koruma kuruluşlarından WWF (World Wildlife Fund- Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ağının bir parçası haline gelerek Vakfın Türkiye ofisi oldu. Halen çalışmalarını WWF' ın küresel çalışma alanları olan; Denizler, Biyoçeşitlilik, Tatlı Su, İklim-Enerji, Ormanlar, ve Gıda ve Tarım olmak üzere altı ana alanda ve bu alanlarla bağlantılı olarak Eğitim, Plastik gibi başlıklarda sürdürmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

İnsanlığın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulması için çalışan WWF-Türkiye; Doğa tahribatı, iklim değişikliği, doğal kaynakların aşırı tüketimi, kirlilik, yasadışı avcılık gibi insan kaynaklı sorunlarla mücadele ederek, doğal yaşam alanlarının azalması ve türlerin kaybıyla sonuçlanan tehditleri durdurmayı amaçlıyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği olarak kurulduğu 1975'ten bu yana devam eden tarihinde, paydaşları ve destekçileriyle;

Başta deniz kaplumbağaları olmak üzere çok sayıda önemli türün kendi habitatında korunmasını, doğasıyla eşsiz değere sahip 20 alanın koruma altına alınmasını sağlamışKritik önemdeki 8 sulak alana uluslararası statü kazandırılmasına katkı vermiş5 önemli alanın milli park ilan edilmesinde rol oynamışTürkiye'nin önemli kuş alanlarını belirlemiş, önemli doğal alanları tehdit eden faaliyetlerin durdurulmasına katkı sağlamış"Akıllı Tarım", "Daha İyi Pamuk" ve "Sürdürülebilir Balıkçılık" projeleri ile yerel üreticiler ve kamu kurumları ile birlikte çalışarak sürdürülebilir tarım ve balıkçılık faaliyetlerinde yeni kapılar aralamışBüyük Menderes Havzası' nda temiz üretim için harekete geçmişYaban Hayatı Destek Hattı ile zor durumdaki yaban hayvanlarına destek olmuşOrtaokul ve lise öğrencilerinin kendi doğa koruma projelerini geliştirdikleri ilk doğa eğitimi uygulamasını başlatmış bulunuyor.

Dünyada "Greenpeace" (Yeşil Barış); küresel çevre sorunlarını ortaya çıkarmak, yeşil ve barış dolu bir gelecek için gereken çözümleri sunmak amacıyla şiddetsiz ve yaratıcı çözümler sunan, bağımsız kampanyalar yürüten bir organizasyon.

Haberin Devamı

Greenpeace Türkiye de, bu amaçlar doğrultusunda, Yeşil ve Barışçıl bir geleceğe ulaşmak amacı ile çalışıyor.

Greenpeace'in amacı, gezegenimizin tüm çeşitliliğiyle yaşamı destekleyebildiğinden emin olmak. İşte bu yüzden, Greenpeace aşağıdaki eylemleri gerçekleştirmek için çabalıyor:

Koru: Her türden biyoçeşitliliğin korunmasıEngelle: Okyanusların, toprağın, havanın ve su kaynaklarının tahrip edilmesini engellenmesiSon ver: Tüm nükleer tehditlerin sona erdirilmesiYücelt: Barışa, küresel silahsızlanmaya ve şiddetsizliğe destek verilmesi

Türkiye' de kampanyalarını "Yeşil Barış Akdeniz Derneği" adıyla sürdüren Greenpeace, yukarıda sıralanan eylemler için harekete geçiyor, sorumluluk üstleniyor ve her zaman şiddetsiz kalıyor.

Şirketlerden ve hükümetlerden hiçbir destek kabul etmiyor. Etkin bir biçimde gücünü gösterip gerçek bir değişim yaratması gerektiğinde; ihtiyacı olan özgürlüğü, kimseye bağlı olmayışı sağlıyor.

Haberin Devamı

Greenpeace, özetle, hepimiz için yeşil ve barış dolu bir geleceğe giden somut adımları araştırıyor ve geliştiriyor.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF- World Economic Forum) tarafından hazırlanan 2024 Küresel Riskler Algı Araştırmasına göre, 10 yıl için öngörülen ilk beş küresel riskten dördü doğayla ilgili. Bunlardan biri de "Biyoçeşitlilik Kaybı ve Ekosistemlerin Çöküşü". Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Platformu' nun (IPBES - Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services)) 2019 yılında yayımladığı rapora göre; her şey olduğu gibi devam ederse, yakın gelecekte bir milyona yakın bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Haberin Devamı

Dünyadaki genel eğilime paralel olarak Türkiye'de de Ekolojik Ayak İzi büyürken, Yaşayan Gezegen Endeksi düşüyor.