"Değişim Elçileri"

Merhabalar sevgili okurlar.

10 Haziran 2025 tarihli yazımda Sizler e; Aralık 2015'te, ekolojik ve adil iş modellerinin toplumsal yararlarıyla ilgili bilinç yaratmak, araştırmalar yürütmek ve toplumu türetim ekonomisinin sürdürülebilir bir toplum inşası üzerindeki olumlu etkileri hakkında eğitmek hedefiyle kurulmuş bulunan "Türetim Ekonomisi Derneği" nden söz etmiştim. Aynı yazıda "Değişim Elçileri" Programı ile "İklim Öncüleri" İnisiyatifi' ne de değinmiştim. Bugün ise, "Değişim Elçileri" ve programları hakkında biraz daha detaylı bilgi vermeye çalışacağım Sizler'e

Ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen coğrafyalardan biri. Küresel kaynamanın etkilerini en çok hisseden; aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar ve seller ile yangınlardan en çok etkilenen ülkelerden birinde yaşıyoruz. Dolayısıyla bugünümüz ve geleceğimiz için, iklim kriziyle mücadeleyi ve ekoloji mücadelesini birlikte büyütmemiz gerekiyor. Ve bu mücadeleyi, farklı bölgelerden, bu konuda çalışmak isteyen gençler ve kadınlarla birlikte büyütmeliyiz. "İşte Değişim Elçileri Programı, tam da bunun için var!" diyorlar "Değişim Elçilerimiz".

Haberin Devamı

Değişim Elçileri Programı, 2023'te Türetim Ekonomisi Derneği Change.org İklim Ekibi tarafından başlatıldı. "Değişim Elçileri", farklı bölgelerden üniversite öğrencisi gençleri ve kadınları bir araya getiren ve bulundukları yerlerde iklim eylemini hızlandırmak ve ekolojik yıkımlara karşı dur demek için etki yaratmalarını destekleyen bir program. Programın amacı; farklı illerde iklim krizi ile mücadele taleplerini duyurmak, iklim krizi ve ekolojik yıkımla ile mücadele adımlarını hızlandırmak, katılımcıların iklim ve çevre hakları konusunda farkındalığını artırmak ve onları bu alanda hak savunuculuğu yapabilecekleri bilgi ve becerilerle donatmak.

Değişim Elçileri katılımcıları; uzman bir ekipten "İklim Kampanyacılığı Savunuculuğu" ve "İklim Krizi ile Mücadele" gibi konularda eğitimler alıyor, iklim krizi ve ekoloji konusundaki en güncel bilgiler ile donatılıyor ve başarılı savunuculuk deneyimlerini dinliyorlar. Eğitim süreci boyunca, iklim ve kampanyacılık alanında merak edilen konularda da eğitimler ve deneyim paylaşımları organize ediliyor. Bunların arasında "Lobicilik ve Hukuk Okuryazarlığı", "Etkili İletişim", "İklim Krizi ve İnsan Hakları", "Kampanyacılık için Yapay Zeka Kullanımı" gibi konular var.

Haberin Devamı

Söz konusu eğitimlerde ne gibi bilgiler verildiğine bakacak olursak:

'İklim Krizi ile Mücadele' Eğitimi: Bu eğitimde, iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve çözümleri konuşuluyor. Neden "kriz" olarak adlandırıldığı tartışılıyor. İklim krizi ile mücadeleye dair güncel durum, dünyadaki ve Türkiye' deki politika ve mekanizmalar inceleniyor; iklim okuryazarlığını güçlendirecek kavramlar tanıtılıyor. "Net sıfır emisyon", "Karbon nötr", "Bir buçuk derece" gibi kavramlar açıklanarak; "İklim adaleti" ile iklim krizinin insan hakları ve iklim mülteciliği bağlamlarına değiniliyor.

İklim Kampanyacılığı Savunuculuğu Eğitimi: Bu eğitim kapsamında "Değişim yaratmak için kampanyacılık ve savunuculuk nedir", "Etkili bir kampanya nasıl tasarlanır", "Talep ve karar verici nasıl belirlenir" gibi sorular yanıtlayarak; yaratıcı kampanya stratejileri, iletişim taktikleri ve karar vericiye ulaşma yollarından bahsediliyor, Eğitim sonunda da, deneyimli kampanyacılarla deneyim paylaşımı yapılıyor. Katılımcılar kampanyalarını başlattıktan sonra ise; kampanyanın yaygınlaştırılması ve imzaların artması, olası paydaşlar ve destekçiler, karar vericiye ulaşma gibi konular detaylı olarak ele alınıyor ve birlikte stratejik planlar oluşturuluyor.

Haberin Devamı

Lobicilik ve Hukuk Okuryazarlığı Eğitimi: Bu eğitimde, iklim ve çevre alanında temel hukuk kavramları ve ilkeleri ile hukuki bilgiye erişme yöntemleri üzerinde birlikte çalışılıyor. Politika süreçlerine nasıl etki edilebileceği, doğru karar vericiye doğru bir şekilde ulaşma yöntemleri, bilgi edinme ve çevre hukuku hakkındaki temel konseptler ve etkili lobicilik öğreniliyor; bu konudaki kanallar ve ilgili yöntemler üzerinde tartışılıyor.