Emeğe ve emekçiye hürmet

Emeğe hürmet etmek. Uzun ve yorucu bir konu. Doğrusu nereden başlayacağımı bilemiyorum.

Belki buradan

İlişkilerin öne geçtiği, onca meşakkat ve mücadele neticesinde meydana gelen, işlerin geride bırakıldığı günlerden geçiyoruz.

Kurdukları ilişkilerle ilerleyenler, yaptıkları işlerle yürüyenlerin emeğini tartışıyor. Bu biçimsiz durum, hızla yayılıyor.

Görünen, anlaşılan o ki, tartımız, terazimiz bozuldu. Ölçüyü tutturma konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Emeğin hakkı, hafife alınıyor.

Bugün, bu zamanda, emeğin karşılığını istemek almak, neredeyse bir kabahat oldu. Çünkü emeğe hürmet etmeyenlerin sayısı hızla artıyor.

Geldiğimiz yer, maalesef, burası.

Peki, bu adil mi Hayır. Hakkaniyetli mi Kesinlikle, değil.

İnsaf, insanın tamamıdır. İnsaflı olmak, emeğe ve ekmeğe hürmet etmeyi gerektirir.

Büyük emekler ve zorlu mücadeleler sonucu ortaya çıkan birikimlerin, bir çırpıda yok sayılması yahut gölgelenmek istenmesi, insafsızlık değilse nedir

İnsafsızlık emeğe yönelirse, gönülleri usandıran; yakıcı, yıkıcı ve kıyıcı sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Şu veya bu nedenden dolayı bir insanın emeğini yok saymaya, kimsenin hakkı yoktur.

Emeğe hürmet etmeden saygı olmaz. Yılların çabasıyla ve dokunaklı fedakârlıklarla oluşan birikimleri bir çırpıda yok sayamayız.

Başkası ne düşünür bilemem. Bana göre: Bir insanın emeğini yok saymak, zimmetine geçirmek, hayatını ve hayallerini karartmak da gasp kapsamındadır.

"Emek kutsaldır" demek kolaydır. Zor olan, yoksulluk sınırı beş kuruştan fazlayken, üç kuruştan daha az asgari ücret vermektir.

"İşçinin hakkını, alnının teri kurumadan veriniz" hadis-i şerifini dillendirmek, sosyal medyada paylaşmak bizi rahatlatır. Sıkıntılı olan, asgari ücretle eleman çalıştırmak, maaşı zamanında ödememek, sigortasız eleman çalıştırmaktır.

Kural belli: Helal ve haram kavramları, işverenlere ve işçilere, bütün işlerinde, daima manevi müfettiş olur. Eksik olan: Manevi müfettişin devreden çıkarılması. İş ahlakının sadece emekçilerden beklenmesi. Fedakârlığın daima tek taraflı olması.

İş kanunlarında helal, haram veya yönetmeliklerde manevi müfettiş olmayabilir. Unutmayalım ki, Hâk, hukuktan önce gelir. Ölçümüz, Allah'ın hakkı ve hatırıdır. Bizde (İslam'da), emeğe hürmet esastır.

Yöneticilerin öncelikli vazifelerinden biri de emeğe sahip çıkmaktır. Emeğin hakkını korumak. Maalesef, emeğe ve alın terine gerektiği gibi hürmet etmiyoruz.

Peygamber Efendimiz, şöyle buyuruyor: "Ekmeğe hürmet ediniz!"Bu yasal uyarı doğrultusunda, emeği hor kullanan, zayi eden insanlar ve ekmeğe hürmet etmeyen kimseler, ilgi alanımızın dışındadır.

Çalışanların emeğiyle, ekmeğiyle, nasibiyle, izzetiyle oynayamayız, oynamamalıyız. Bu, her şeyden evvel, Allah'ın gücüne gider.

Evimizin önünde kiraz ve adını bilmediğim ithal ağaçlar var.

İthal ağaçlara dokunan yok. Meyvesi yok, yaprağı yenmiyor. Sadece kargalar üzerine konuyor. Gölgesi ancak kendisine yetiyor.