Sırbistan seçimleri ve Medya Forumu

Batı Türkistan'daki (Balkanlardaki) her gelişme, yakından takip edilmeli ve detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Bölge başkentlerinde olan bitenler, her ne kadar öyle değilmiş gibi davranıyor olsak da, en az sınır komşuları kadar ülkemizi de yakından ilgilendiriyor, etkiliyor.

1992-95 Bosna Savaşı ve 1998-99 Kosova Savaşı. Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti-RS entitesinden yapılan ayrılıkçı açıklamalar ve girişimler, Kosova - Sırbistan sınırında yaşanan gerilimler.

Bu girizgâhtan sonra, sözü 17 Aralık'ta Sırbistan'da yapılan erken genel ve yerel seçimlere getirmek istiyorum.

Hayır, bu yazı için, geç kalmadım. Mahsus erteledim.

Çünkü

Seçimlerin ertesi günü Saraybosna'da, "Bosna Hersek - Türkiye Medya Forumu" gerçekleştirildi. Ondan iki gün sonra Belgrad'da, "Bir Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Medya" üst başlıklı "Sırbistan - Türkiye Medya Forumu" yapıldı.

Saraybosna'daki programa Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Gençtuğ, İletişim Müşaviri Zülküf Oruç, Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme ve TİKA Koordinatörü Erdinç Işık katıldı. Sayın Büyükelçimiz Sadık Babür Girgin,çok yoğun programları sebebiyle, bu programa katılamadı.

Belgrad'daki programa ise Sayın Büyükelçimiz Hami Aksoy'un yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Turizm ve Kültür Müşaviri Mert Demiral, Eğitim Müşaviri Yunus Yıldırım katıldı.

Her iki medya forumunda "Türkiye'nin medya kurumlarının temsilcileri" ile Bosna Hersek ve Sırbistan'ın önde gelen ajans, kanal ve gazetelerinin temsilcileri de yer aldı.

Böylesi yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen, böylesi önemli bir etkinlikten hemen sonra ilk geri dönüşün Sırbistan seçimleri ile yapılacağını düşünüyordum. Saygın medya kurumlarının temsilcilerinin, Sırbistan seçimlerine dair, tüm detayları okurlarıyla paylaşacaklarını.

Hata insana mahsustur. Yanıldığımı anladım.

Geride kalan iki haftanın sonunda: Anadolu Ajansı'nın kapsam dışında bırakırsak, Sırbistan seçimleri üzerine, ele avuca gelir tek iş GZT Balkan Editörü Kayhan Gül'den geldi. Anadolu Ajansı Boşnakça-Hırvatça-Sırpça Haber Servisi editörlüğü deneyimi ve bölgeye hâkimiyeti sayesinde, seçimleri ve sonrasındaki muhtemel gelişmeleri on dakikaya sığdırmayı başarmış. Emeğine sağlık.

Duruşumuz tam olarak şu: Şikâyet etme, işinle ilgilenmeye devam et!

Yanılmıyorsam Tanpınar'da geçiyordu. Hafızamda kaldığı kadarıyla: "İnsan, sadece elindeki işine baktığı sürece temiz kalır."

Biz işimize bakalım.

Sırbistan'da son genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte, 2022 yılında düzenlenmişti. Ancak seçimlerin ardından başlayan hile ve yolsuzluk tartışmaları, geçtiğimiz yıl mayıs ayında peş peşe düzenlenen iki silahlı saldırıda 18 kişinin hayatını kaybetmesiyle zirveye ulaştı. Muhalefetin ısrarlı erken genel seçim çağrılarına Cumhurbaşkanı Vuçiç'in cevabı, 17 Aralık'ta sandığa gidilmesi yönündeki kararla oldu.

Sırbistan'da halk, son yapılan erken genel ve yerel seçimlerde; ulusal meclisin yanı sıra, Voyvodina Özerk Bölgesi'nin 120 sandalyeli meclisi ile belediye meclislerinin yeni üyelerini belirledi. Yaklaşık 6,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 57'si sandık başına gitti.

Beklendiği üzere: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in desteklediği Sırp İlerleme Partisi-SNS öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı, oyların yüzde 46'sını alarak seçimi önde tamamladı.

Muhalefet partilerinin oluşturduğu "Sırbistan şiddete karşı" ittifakı ise oyların yüzde 23'ünü aldı. Sırbistan Sosyalist Partisi-SPS ise oyların yüzde 6,6'sını aldı. Muhalefet kanadının diğer temsilcilerinden NADA koalisyonu yüzde 5, "Halkın oyu-Dr. Branimir Nestorovic" listesiyüzde 4,4 oranında oy alarak parlamentoda temsil hakkı elde ettiler.