Yeni Türkiye
Epey zamandır iktidar çevreleri bu sözü ağızlarında geveleyip duruyor:
Yeni Türkiye!
Türkiye eskidi mi ki yenisini konuşuyoruz
Başlangıç olarak TBMM'nin açıldığı ya da Cumhuriyetin ilan edildiği 1920'leri alırsak 100 yılı biraz aşkın bir geçmişten söz ediyoruz demektir.
Bir ülke (ya da devlet) yüz yılda eskir mi
Osmanlılık geçmişini anımsatanlar olacaktır.
Bunu Selçuklulara, daha da öncelere götürebiliriz.
O zaman karşımıza çıkacak olan eskilik ya da yenilik değil, bir milleti o millet yapan bambaşka ve çok daha derin konulardır.
Öyleyse ne demek oluyor bu yeni Türkiye
Bütün yenileştirme çabalarına karşın artık gerçekten eskimiş ve emperyalizmin içteki bilinçsizler ve işbirlikçilerle birlikte çökerttiği, tariksel ömrü artık sona ermiş Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan bu ülke, bütün dünyaca kabul edildiği gibi yepyeni bir ülke ve devlet olarak var olmadı mı
Öyleyse eğer, ne zaman eskidi, neresi eskidi, niye eskidi Bu ve benzer sorular yanıtlanmadan yeni Türkiye sözü (hedefi, hevesi) açıklamasız kalmaya ve kuşku uyandırmaya devam edecektir.
Başta tek tek insan yaşamları ve insanlığın kendisi olmak üzere canlı ya da cansız her şeyin eskimesi kaçınılmaz bir evrensel yasadır.
Eskiyen şey olanaklar ölçüsünde yenilenerek bir zaman daha var olmaya devam eder ya da yok olur, bir başka şeye dönüşür vb.
Devletler, ülkeler de bu yasanın dışında değildir.
Tarih, eskiyip yenilenemediği için yok olan devletler ve ülkelerle dolup taşar . Ayrıca tıpkı doğal yaşamda olduğu gibi toplumsal yaşamda da eskimeden yok olmak olasılığı da vardır.
Genç bir ülkenin daha doğal ömrünü yaşayamadan bir savaş ya da bir başka felaket nedeniyle yok olması gibi.
Bulunduğu coğrafyada ve bütün dünyada yepyeni bir oluşum olarak var olan Türkiye Cumhuriyeti için, kuruluşu üzerinden çok da bir zaman geçmeden böyle bir kader mi biçildi diye kaygıyla düşünmekten kendimi alamıyorum.
Şimdi yeni Türkiyecilere sorularımı sıralıyorum.
Eski Türkiye derken kastettiğiniz şey nedir
Başta laiklik olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin varoluş temellerini oluşturan Devrim Yasaları mı
Bireysel ve toplumsal yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliği mi
Dini nikâha karşı resmi nikâh mı
Mirasta kadın ve erkeği eşitleyen Medeni Hukuk ilkeleri mi