Sınırlı ihtimallerin müptelası

Sessiz biri Salim. "Sesinin söz olması engellenmiş" biri. Gerçekler sözlerinde saklı ama çıkmamış ki dışarı o güne kadar. Babasına "Ne işim var İstanbul'da, gitmeyeyim" diyememiş örneğin, "Sen bile anlamazsın kebaptan, ben ne anlayayım" diyememiş, "Korkuyorum" bile diyememiş. "Tamam baba nasıl istersen" deyip binmiş Adana'dan otobüse. "İçten pazarlıklı bir veda" ile ayrılmış çocukluğundan. Babasının günahı kadar sevmediği amcasının kebapçı dükkânında çalışmaya. İstanbul'a.

Emniyet'in duvarına bitişik, Hasoğlu Kebap'ın duvarı. Şaşlık meraklısı komiser baş müdavimi. Tek isteği sevilmek olan Salim'in bu şehrin sokaklarında, meydanlarında, bodrum katlarında şahit olacakları boyunu aşacak, kaderini değiştirecek. "Keşke mi daha zor kader mi hâkim bey" diye soracak sorduracak sonunda.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Duyarken de okurken de (başlıktaki dahil) kâğıdı kalemi çıkarıp not almak istediğim cümleler Berkay Ateş'e ait. Oyunculuğu ile yazarlığı birlikte ilerleyen, her oyunda çıtayı biraz daha yükselten Ateş'in yazıp oynadığı tek kişilik oyunu "Uykusuz Bir Rüya Salim"den. Konservatuvardan 2012 yılında mezun olmuş, bir yıl sonra Emir Çubukçu ve Can Kulan ile birlikte Tiyatro D22'yi kurmuş olduğunu düşünürsek topluluğun 10. yıl oyunu bu.

Ben tek kişilik oyunlara meraklı bir seyirci değilim, kibarca ifade etmem gerekirse. Pandemi dönemi ve sonrası da bizi tek kişilik oyunlara doyurdu, çok şükür. Yetmiş seksen dakika boyunca sahnede bir kişiyi izlemek için hem o kişinin çok maharetli bir oyuncu olması hem de rejinin ona - ve bize - yardımcı olacak bir atmosfer yaratması gerekiyor. Bu oyunda da ikisi de mevcut.

Metin, tek kişinin hikâyesine memleketi, sınırlı ihtimallerin insanlarını sığdıran bir metin. Reji ise zoru başararak bomboş bir sahneyi seyirci için bir film şeridine dönüştürmüş. Oyunun yönetmeni ve Berkay Ateş'in hocası Yiğit Sertdemir, T24'te Muammer Brav'a "Seyircinin zihninde beliren görsellere, seyircinin zihninde duyulan seslere dair bir oyun," diye tanımlıyor bu durumu: "O yüzden o boşluk Berkay'ı kucaklayan kocaman bir sarılmaya dönüşüyor". Oyunun etkileyici atmosferinin diğer iki mimarı ise Özge Midilli (Hareket Tasarımı) ve Emrah Can Yaylı (Ses Tasarımı). Salim'in dünyasını sahnede canlandıran ışık tasarımında da yine Yiğit Sertdemir'in imzası var.