Hep bir zaman hatası

Ne zaman bir kadın çıkıp kendisine bir erkek tarafından uygulanmış psikolojik fiziksel şiddeti açıklamaya karar verse, mutlaka birilerine göre onun zamanlaması doğru olmuyor. "Neden şimdi". Ya çok geç ya çok erken, asla tam zamanı değil. Bir kitle var, onlar biliyor bu işin doğru zamanını. Söz söylemeden önce onları bulup bir danışmak lazım. Aksi halde sosyal medyadan hesap soruyorlar, daha kıdemlileri magazin programlarında toplanıyorlar, konuyu masaya yatırıyorlar.

Şu anda da bu furya başladı, çünkü piyanist İklim Tamkan, "Eylül ayı sonunda beraberliğimi sonlandırdığım Fırat Tanış'ın ayrılık sonrasında beni, ailemi ve yakınlarımı içine çektiği ağır psikolojik şiddet, tehdit, ısrarlı takip sarmalına karşı uzaklaştırma kararı almış bulunuyorum" diye başlayan bir açıklama yayınladı. Serinkanlı, detaylara girmeyen, nazik ve etkili bir açıklama. Belli ki üzerine daha fazla konuşmak isteğinde değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fakat tabii ki bu tür bir adım başka açıklamaları da tetikliyor. Gonca Vuslateri, "Defterin sayfalarını aralardım da... Gebelikte kendimi geremem" diye girmiş söze ve "Göğsüme giden nefesi ve ilahi adalet duygumu tarif edemem! Eminim kendisi yüzünden terapist kapılarında uyuyan kadın meslektaşları biraz olsun huzur bulmuştur," diye noktalamış. Gayet açık ve net, söyledikleri. Buna "Neden zamanında sustu Neden şimdi söylüyor Açıklasın madem kimmiş o kadın meslektaşlar" gibi karşılıklar vermek kimsenin işi olmamalı. Tıpkı İklim Tamkan'a bunu açıklamaya kendisini neden 'şimdi' hazır hissettiğini sormanın olmaması gerektiği gibi.

Ama oluyor ve aslında sordukları sorunun cevabı da içinde saklı. İnsanın şiddet mağduru olduğunu kendi kendisine kabul ettirmesi bile kolay değilken, bunun izleri bazen yıllarca silinmezken bir de bunu çıkıp yüksek sesle duyurmanın ne gibi bedelleri olacağını hesaplaması gerekiyor. Tam da bu sorular yüzünden. Kim bilir kaç kadın vazgeçiyor, kaç kişi susuyor hayat boyu. Zaten yorgunken, kırgınken, yılgınken bir de ele güne hesap vermek zorunda kalmamak için.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

'Olgun' kadınlara ne oluyor