Bir bir aydınlanan 'kör nokta'lar

2023 senesinde gittiğim bütün festivallere damgasını vuran, benim de gördüğümden beri herkese "Aman kaçırmayın" diye anlata anlata bitiremediğim bir film vardı; "Kör Noktada"; nihayet Başka Sinema salonlarında gösterime giriyor. 'Nihayet' diyorum çünkü biz onu kasımda bekliyorduk. Derken yılın son haftası özel gösterimlerle ayak seslerini duyurdu, şimdi de kaçırmamak için takip etmekte fayda var.

"Kör Noktada" (In the Blind Spot) Almanya'da yaşayan ve sinema yapan yönetmen Ayşe Polat'ın üçlemesinin üçüncü filmi. Polat, 1970 yılında Malatya'da dünyaya gelmiş, 1978'de ailesiyle Almanya'ya göç etmiş ancak Türkiye ile bağlarını hiç kopartmamış. Nitekim "Kör Noktada" da bu kuvvetli bağların bir sonucu olarak faili meçhullere odaklanıyor. Almanya'dan bir film ekibi, Türkiye'nin kuzeydoğusunda ücra bir köyde yıllar önce kaybettiği, ziyaret edecek bir mezarı bile olmayan oğlunun anısını çorba pişirerek yaşatan Kürt anneyle röportaj yapmaya geliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Alman ekibin Kürtçe çevirmeni olan genç kadın, aynı zamanda yedi yaşındaki Melek'in bakıcısı, Melek'in babası Zafer ise ekibi gizli gizli takip eden 'karanlık örgütün' mensubu. Melek, herkesin görmediklerini görüyor, 'hayali' bir arkadaştan onu ürküten haberler alıyor. Zafer için bir yanda ailesinin güvenliği diğer yanda örgütün talepleri var. Hikayeyi üç bölümde izliyoruz, farklı kameralardan (bazen güvenlik kamerası, bazen cep telefonu), farklı gözlerden, farklı açlardan. Her bölümde bir öncekinde karanlıkta; yani 'kör noktada' kalanlar aydınlanıyor.

Üçlemenin diğer iki halkası "Mirasçı" (2013) ve "Ötekiler" (2016) adlı belgesel ile travma ve onun bireysel kolektif izlerini anlatan Ayşe Polat, bu kez "Sadece konuyla değil, anlatı biçimi aracılığıyla da travmayı elle tutulur ve hissedilir kılmakla ilgilenmiş", Milliyet Sanat'ın Kasım sayısında Müjde Işıl'a söylediği gibi: "Bu nedenle film gergin bir atmosferde tekrarlar, elipsler ve boşluklarla çalışıyor. () Kör nokta, normalde kamera tarafından görülmeyen bir alandır. Filmin üç bölümü de bu alanı aydınlatmaya çalışıyor".

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ve bu son derece ustalıkla başarılıyor, her bölümde gizem ve merak dozu daha da yükseliyor, karşımıza sinemamızda eşine rastlamadığımız yetkinlikte bir politik gerilim filmi çıkıyor.