Türk varlığında bir mücadele kimlik

Dünya Türklerini birbirine yaklaştırmak, kaynaştırmak için ne yapılıyor

Türk dünyasıyla ilişkiler zaman zaman duraksadı, zaman zaman gelişti.

Türk dünyasıyla bağlantılı birçok kuruluş var.

Devletlerarası bağlantılar için "Türk Devletleri Teşkilatı" çatısı altında faaliyet yürütüyor. Resmî gayr-i resmî birçok kuruluş mevcut. TİKA, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Dünyası Parlamenterler Asemblesi, Türk Keneşi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Kurumu, Türk Akademisi, Türk Müzesi, Türk Ocakları, Turan Vakfı, Avrasya yazarlar Birliği, Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği, Türk Dünyası Ekonomik Örgütü, Türk Konseyi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Akademisi, Türk Üniversiteler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği...

1990'lı yılların başında, komünizm yıkıldıktan sonra Türkler hürriyetlerine kavuştular. Bütün Türk ülkeleri aynı bağımsızlık heyecanını yaşayamadı tabiî... Azerbaycan zorlu bir mücadeleden sonra ancak bağımsız oldu. Bazı Türk ülkelerinde iç karışıklıklar çıktı. Ahıska Türkleri sürgün üzerine sürgün yediler. Balkan ülkelerinde TürkMüslüman topluluklar katliama uğradılar.

Tarihe not düşmek gerekiyordu. Bağımsızlığını kazanan hemen bütün ülkelere, Balkanlara, Kafkasya'da akraba toplulukların yaşadığı bölgelere gittim. Ukrayna'ya kadar uzandım. Hem araştırmalarımı, hem şahit olduğum her şeyi yazdım. Yetmedi, Kafkasya'daki akraba topluluklarla bir bağları var mı, diye İspanya'da Bask bölgesinde de Turan uzantısı Macaristan'da da araştırmalar yaptım.

Süleyman Demirel, daha yeni başbakanken, 1967'de kalabalık bir heyetle, Rusya'nın hâkimiyetindeki Özbekistan ve Azerbaycan'a gitti. Türk dünyasını komünistler zamanında ilk ziyaret eden Başbakan Demirel'di. Demirel, birçok gazeteci-yazarı da yanında götürmüştü. Hemen hepsi gezinin kitabını yazdılar. Dönemin bakanlarından Mehmet Turgut da bu geziyi yazmıştı.

Türklerin "birlik" olmaları bile yetmez; "bir" olmalılar, diyorum.

Kültür Bakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) faal. Yakın zamanda Irak'ın Musul, Telafer, Kerkük, Bağdat, Selahattin, Tuzhurmatu, Beşir, Erbil, Kifri ve Diyala'dan gelen 150 Türkmen genci Mersin'de Türkmeneli Kış Gençlik Kampı'nda ağırladılar. Türk tarihi, uluslararası örgütler ve liderlik konulu seminerler, sportif ve kültürel faaliyetler düzenlediler.

YTB'nin Türk dünyasıyla ilgili yayınları önemli. Dört kitap önümde: Türk Dünyasında Repressiya, Doktor Sadık Ahmet, Göçmen Babası Mümin Gençoğlu, Kader Kurbanı.

Dördü de büyük boy ciltli, lüks baskı hacimli çalışma.

Daha önce Stalin döneminde çeşitli zulümlere maruz kalan Türk toplulukları, ilim insanları, aydın ve sanatçılar akademik açıdan ele alınan Türk Dünyasında Repressiya, (Editör: İbrahim Dilek) üzerinde durmuştum.

Doktor Sadık Ahmet kitabı 494 sayfa. "Ön Söz", "Recep Tayyip Erdoğan- Cumhurbaşkanı" imzasını taşıyor.

R. T. Erdoğan'ın, Dr. Sadık Ahmet için kurduğu şu cümle anlamlı:

"O, 'Türk kimliğini' yaşamak bir yana; 'Türk' demenin dahi yasak olduğu zor bir dönemde, 'TÜRK'ÜM VE ÖYLE KALACAĞIM' diye haykıran yürekli bir insandır."