Tarih hafızamız arşivlerde neler oluyor (1)

Arşivlerimiz ne durumda, biliyor muyuz 2018'de Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinde 250 görevli dağıtılmak istenmiş, büyük tartışma çıkmış, sonra dağıtmaktan vazgeçilmişti.

Yine tarih hafızamız üzerinde oynanmak isteniyor.

Osmanlı Arşivi'nin üvey evlât görüldüğü dönemde, iki yıl çalıştım ve Osmanlı evrakının tozunu yuttum. Hakikî manada söylüyorum. Belgeleri asırların tozundan çıkarıp tasnif ediyorduk. Güçlükleri çok iyi biliyorum. Sonra Turgut Özal başbakan olunca, Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri yenilendi, birçok eleman alındı. Sonra Osmanlı Arşivi, İstanbul-Sultanahmet ve Cağaloğlu'ndaki köhne binalarından yeni yapılan Kâğıthane'deki binalarına taşındı.

Arşivlerin yeni düzeninde Turgut Özal döneminin Başbakanlık Müsteşarı Hasan Celal Güzel'in çok emeği vardır. Bir kültür adamı olan Hasan Celal Güzel ısrar etmiş olmalı ki, iktisatçı-teknokrat Turgut Özal'ı ikna edip yeni arşiv sisteminin kurulmasına sağladı.

Rahmetli Hasan Celal Güzel'le arada yazışırdık.

Şimdi yine çok güç şartlar altında yetişen arşiv elemanları üzerinde hükûmet yeni hesaplar içinde. Hanımı Ak Parti'den milletvekili seçilen Hasan Celal Güzel bugünleri görseydi, çok kahrederdi.

Yeni oyun nedir Bakalım:

Arşiv uzmanı kadrosuna kavuşmayı bekleyen mevcut personel, arşiv idaresince kısa süreliğine olacağı ifade edilen ve sözleşmeli statüden kaynaklanan olumsuzlukların ortadan kaldırılacağı vaadiyle, yüksek maddî hak kayıpları yaşanması pahasına araştırmacı kadrosuna geçirildi. Bir oldubittiyle tercihe zorlanan arşiv personeli için, ilerleyen zamanda bu kadro kalıcı hâle getirildi.

Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle birlikte; Devlet Arşivleri Başkanlığı, 16 Temmuz 2018 tarih ve 30480 sayılı, Resmî Gazete'de yayınlanan 11 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden kuruldu.

Kararnamenin Geçici Madde (1) ve (2)'de arşiv uzmanı olma konusu kanunlaştırılarak ve kararnamenin çıktığı tarihteki mevcut personele yetecek miktarda (524 adet) arşiv uzmanlığı ve uzman yardımcılığı kadrosu verilmişse de bugüne kadar, özellikle kendisi için kanun çıkarılan, arşiv ana hizmet birimlerinde çalıştırılan hiçbir personel (sözleşmeli-araştırmacı) bu kadrolara tayin edilmedi.

Arşiv Kurumu'nda ihtiyaç duyulduğu iddiasıyla arşivcilik ve arşivlerle ilgisi olmayan kurumlardan getirilen, önceleri arşiv iş ve işlemlerinde hiç çalışmamış ve hâlen çalışmayan, uzmanlıkları ve göstergeleri arşiv uzmanlığı ile ilgili olmayan personel yanında, kurumda daha önce görev yapmış ve görevden alınmış daire başkanları ve idarecilerine hiçbir kariyer veya liyakat ilkesi gözetilmeden arşiv uzmanlığı kadroları imtihansız verilmiştir.