'İttihat Terakki'den Demokrat Parti'ye'

Mahallî seçimler bitti ve 22 yıllık Ak Parti iktidarının sonu göründü. Muhalefet şimdilik erken seçim istemiyor.

İktidar halka ne verecek Açları doyuracak, çaresizlere çare bulunabilecek mi

Ateş çemberinin içindeyiz. Orta Doğu'da çok taraflı savaş çıktı çıkacak. İsrail, var olabilmek için, önce İran'ı susturması gerektiğinin farkında. Ara ara İran'ın destek verdiği Suriye'de Beşşâr Esad yönetiminin bölgesine, Lübnan'da Hizbullah merkezlerine saldırıyor. Ancak ateşle oynuyor. İran, kaç defa yendiği Arap ülkelerine benzemez.

Türkiye, Kuzey Irak'ta PKK'yı kesin bitirme kararlılığını ortaya koyuyor. Mahallî seçim yenilgisinden sonra PKK'yı bitirmek için ne gerekiyorsa yapmak, savaşsa savaşmak istiyor. 40 yıldır hükûmetlerin bitiremediği yıkıcı-bölücüleri kesin susturmak iktidarın taze kanı olacaktır. Seçimden hemen sonra toplanan Millî Güvenlik Kurulu'ndan çıkan karar da bölücü-yıkıcıları kesin bitirme planıdır.

Geçmiş hükûmetlerin yapıları, fikirleri ve icraatı iyi tahlil edilmelidir. Partilerin önlerini görmelerinin bir yolu budur.

Akademisyenler Tahir Anıl Güngördü ve Levent Yılmaz, siyasîlerin önlerinde olması gerekli önemli bir çalışmaya imza attılar: "Türkiye'de Muhalif Liberal Söylemin İnşası: İttihat Terakki'den Demokrat Parti'ye" (Libra Yayınları, 335 s.)

Hemen başta söyleyeyim: "Söylem" neyin karşıladığı tam bilinmeyen bir kelimedir. Bu kelimeyi dil meselelerine dair de yazan Murat Belge uydurmuştur. "Söylem"i açıklamak için başlı başına makaleler de yazılmıştır. Hangi makale olduğunun bir ehemmiyeti yok; örnek cümle alacağım: "Söylemin açıklanması, sadece içsel yapıların değil dil kullanımıyla gerçekleşen eylemlerin ya da bilişsel süreçlerin de ortaya konmasını gerektirmektedir." deniyor. Ne anladınız Hiçbir şey.

"Türkiye'de Muhalif Liberal Söylemin İnşası: İttihat Terakki'den Demokrat Parti'ye"nin "İçindekiler"i kitabın muhtevasına dair bir fikir verecektir:

Birinci Bölüm: Türkiye'de Politik Değişim: İktidar Ve Muhalefet İlişkileri A. Kuramsal Çerçeve.

İkinci Bölüm: 1919 Öncesi Osmanlı Devleti'nde Siyasal Gelişmeler: A. Tanzimat Döneminde İktidar ve Muhalefet B. Birinci Meşrutiyet'in İlanı: Tek Adam İstibdadı ve Muhalefet Sultan II. Abdülhamit Döneminde Muhalefet Sultan II. Abdülhamit'in Asker ve Sivil Muhalefet Tarafından Tahta Çıkarılması İttihat ve Terakki'nin İhtilalden Sonraki Evrimi 1909-1918 Arasında Meclis'in Rolü İttihat ve Terakki İktidarı Döneminde Devletin Merkezileşmesi İttihatçıların Son Hamlesi: 1918 Yılında Kurulan Karakol Cemiyeti.

Üçüncü Bölüm: 1919-1950 Arasındaki Siyasal Gelişmeler: I. Birinci Meclis: Büyük Millet Meclisi'nin Kurulması B. İkinci Meclis: Türkiye Büyük Millet Meclisi.

Dördüncü Bölüm: 1919-1950 Arası Dönemin Ortak Muhalefet Temaları: A. Tek Adam Rejimi ve Partili Cumhurbaşkanına Karşıtlık B. Bürokrasi - Halk İkileminde Tutulan Taraf C. Dönemin Seçim YasalarıKurallarına Karşıtlık: Tek Dereceli Seçim D. Çift MeclisMesleki Temsil Talebi E. Kuvvetler Ayrılığı ve Yargı Bağımsızlığı Talebi F. Ekonomik ve Siyasal Liberalizm G. Meclisin İşleyiş Kuralları (İç Tüzük-Bakanların Seçilme Usulleri Vb.) H. Yasamanın Üstünlüğü I. Ordunun Siyasi Gücünün Aşırılığı J. Saltanat ve Hilafet K. Şahsi Teşebbüs ve Adem-i Merkeziyetçilik Taraftarlığı L. İstanbul'a Dair Vurgu.

Kitabın yazarları "Önsöz"de,"Kitap temel olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Türk siyasal hayatındaki iktidar-muhalefet ilişkilerine yaptığı etkiyi bu kez liberal söylem üzerinden tartışmaya açıyor." diyorlar ve şu bilgileri veriyorlar: