ErdoğanAk Parti nereden nereye geldikleri tahlil etmeli

Ak Parti'nin önünü açanlar birinci derecede 28 Şubatçılardır. Halk, iradelerine ipotek konmasına, şiddetle karşı çıktı ve Ak Parti'yi, daha yeni kurulmuşken, 14 ay sonra tek başına iktidara getirdi.

Başta her şey iyi giderken, ideolojilerine esir düşenler, Cumhuriyet'ten intikam almaya kalkıştılar. Halkın asıl neyi beklediği, neyi arzu ettiği bir tarafa bırakıldı. Hazır iktidardayız, üstelik rejimi de değiştirdik, yarı padişahlığı da kurduk. Osmanlı'yla açılan arayı kapatırız, hesabına girdiler.

Osmanlı aslında Cumhuriyet kurulduğunda getirilenlerin önünü açmıştı. Hiçbir şey tepeden inme değil. Üstelik Osmanlı, şimdi baş tacı edilen, ne yapsalar yeridir denilen tarikatlara, cemaatlere mesafe koymuştu. Tarikatlar, cemaatler elbette vardı.

Tarikat kişiye bağlı din demek. Şeyhin, şıhın, şefin akıl sınırı nereye kadarsa, dinin sınırı da oraya kadar. Kişiye bağlı din, dini hiçe saymaktır; insana zarardır. İnsana zarar ülkeye zarardır.

Şimdi "Her yer imam hatipmedrese" şiarıyla yürüyorlar. Gidecekleri yer, çok açık söylüyorum, uçurumdur. Bunların icraatının sahih Müslümanlıkla hiçbir alâkası yoktur. Ve bunları Türk tarihinin değişik dönemlerinin kitaplarını yazmış, dışarıdan değil; "İslâm" içinde yoğrulmuş bir "bilen" olarak yazıyorum.

Ak Parti, 14 Ağustos 2001'de kuruldu. Recep T. Erdoğan, genel başkan seçildi. 28 Şubatçılar, istemediğimiz bir isim önde gidiyor. İktidara da gelebilir. Önünü kesmek lâzım düşüncesiyle, geçmişi eşelediler, ne buldularsa ortaya çıkardılar. Dün verdim, Refah Partisi'nin İstanbul İl Başkanı iken 1992'de Rize'de konuşmuş laikliği silmiş, PKK ile mücadeleye laf söylemişti:

"20 yaşındaki genç yavru Güneydoğu'yu gönderiliyor, silâh tutmasını bile daha doğru dürüst bilmiyor. Ya 10 tane mermi atmıştır ya da 11 tane, 12 yok. Bu yavrumuz, her gün yüzlerce mermi atan teröristlerin karşısına dikiliyor, bunun adı bu ülkeyi korumak değildir, bunun adı intihar cellâtlığıdır, başka bir şey değildir."

28 Şubat kararları sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı, daha sonra Genelkurmay Başkanı olan Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, "İrticai faaliyetler olduğu sürece 28 Şubat devam edecektir. İrtica bin yıl sürerse 28 Şubat da bin yıl sürecektir." demişti.

Çok tartışılan bu sözleri, Ak Parti çevresi alaycı bir dille arada hatırlatır.

O dönem Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, R. T. Erdoğan'ın şu sözleri ortaya çıkınca çok ağır konuşmuştu:

"Bu konuda adlî işleme başladık. Sonuna kadar takip edeceğiz. 15 Mayıs'ta zaman aşımı doluyor. Ancak, daha önce bu konu ortaya çıktı, bu sözler normal bir insanın söyleyebileceği sözler değil. (...) Beğenmediği 20 yaşındaki çocuklar 1919'dan itibaren 7 düvele karşı Türkiye Cumhuriyeti'ni korumuştur. Kore'de son 15 yıldır da PKK'yla verdiği mücadele ile dünyaya parmak ısırtmıştır. (...) Söylenen sözler tamamen hissidir ve orduya karşı içlerindeki kinin kusulmasıdır, başka bir şey değildir. 18 ay eğitim devam eder. O nedenle söyledikleri yanlış. Tamamen beyinle ağzın arasındaki koordinenin olmamasından. Kontrol edilemeyen söz olarak kabul ediyoruz biz bunu."

R. T. Erdoğan bu ağır sözler karşısında susamazdı. Esip gürlemeden itidalli konuşmuştu:

"Bizi herkes bugünkü programımızla, bugünkü hedef ve sözlerimizdeki samimiyetle değerlendirmelidir. Bunu defalarca tekrarlamamıza ve ilân etmemize rağmen, Sayın Kıvrıkoğlu'nun, egemenliğin millete verildiği bir bayram gününde 10 yıl önce yapılmış bir konuşmayı dün söylenmiş bir söz gibi cevaplandırması, Türk demokrasisine maalesef gölge düşürmüştür."

Biz, haftalık Türkhaber'in 29 Nisan 2002 tarihli sayısında önceki iki yazımızda bahsettiğimiz gibi "Erdoğan'ı kim büyüttü" başlığıyla Recep T. Erdoğan'ı kapak yapmıştık. Dosyamızda dönemi ve R. T. Erdoğan'ı değerlendirdiğimiz uzun bir yazımız da yer alıyor.

(Bu dosyayı üç hanım muhbir hazırladı. Uzun değerlendirme yazısı Erdoğan çevresinin de yakından bilen arkadaşımız. Kendisinden izin almadığım için ismini vermiyorum.)

"Siyasette Erdoğan bilmecesi" ara başlığı altında şu değerlendirmemiz yer alıyor:

"Genelkurmay Başkanı ile gerginlik yaşanmasına yol açan son kasete değinmeden önce Erdoğan'ın kişiliğine ve siyasî geçmişine göz atmakta yarar var. Erdoğan denince şimdilerde biraz yumuşamış görünse de ilk akla gelen 'külhan' tavrı. Buna Karadeniz'in hırçın tabiatı eklenince Erdoğan'ın ruh hâli için ipuçları elde edilebilir. Lise yıllarından katıldığı Millî Görüş'te hitabet yeteneğiyle hızla sivrilen Erdoğan, 21 yaşında Beyoğlu İlçe Gençlik Kolu Başkanı oldu. Sonra, parti hiyerarşisi içinde de hızla yükseldi ve bir yıl sonra MSP İstanbul İl Gençlik Kolu Başkanlığına getirildi. Bu görev, 12 Eylül müdahalesine kadar devam etti. Asıl yükselişi ise MSP'nin yerine kurulan RP'de gerçekleşti. 1984'te Beyoğlu İlçe Başkanı, bir yıl sonra da İl Başkanı oldu. İki yıl sonra partinin en önemli karar organı MKYK'ya girdi. Milletvekili olma hayalleri 'tercih' yüzünden suya düşen Erdoğan, 27 Mart 1994'te herkesi şaşırtarak İstanbul'a Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Hızlı bir siyaset hayatı geçiren Erdoğan, Siirt'te yaptığı şiirli konuşmasıyla belediye başkanlığını bitirmek ve siyasî hayatına ara vermek durumunda kaldı. Bir süre hapis yatan Erdoğan, hakkındaki siyaset yapmama kararının ardından kapatılan Fazilet Partisi'nden arkadaşlarını da yanına alarak Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu ve başına geçti.

Ancak geçmişte yaptığı konuşmaları özellikle değiştiğini belirttiği için önüne engel olarak dayatıldı.

Basınla arası ilk baştan beri pek iyi olmayan Erdoğan bu polemiklere girmemeye çalışarak, kasetlerin hükmünün olmadığını savunsa da medyanın ve dolayısıyla kamuoyunun gündeminde 'kasetli siyasetle' anılır oldu. Erdoğan'ın samimî olup olmadığı daha açık bir ifadeyle değişip değişmediği basın için özel gündem. Geçtiğimiz Temmuz ayında Milliyet yazarı Hasan Cemal'in başlattığı Erdoğan'ın geçmişiyle ilgili soru sorulup sorulmayacağı köşe yazarları arasında tartışma konusu olmuştu. Bu tartışma ortaya çıkan her kasetle alevlendi. Özellikle geçtiğimiz hafta Reha Muhtar'ın yayınladığı kasetteki sözleri Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, hâlen 'meşru' bir partinin genel başkanı Tayyip Erdoğan hakkında 'kinini kustu' gibi ifade kullanması AKP'de sıkıntılı günlerin yaşanmasına yol açtı. Kıvrıkoğlu, kaseti yargıya intikal ettireceklerini belirtirken, Erdoğan cevabını geciktirmeyerek, bu durumu 'demokrasiye gölge düştü.' sözleriyle değerlendirdi. Geçmişte bazı hatalar yaptığını ancak bu hatalardan ders aldığını ifade eden Erdoğan'ın siyasî geleceği bir kez daha tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili görüşlerini TürkHaber'e açıklayan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, AKP'nin Erdoğan'la yoluna devam edeceğini bunun için hukukî bir engel olmadığını savunurken; 'Millî Görüşçüler' üzerine yazı ve kitaplarıyla tanınan gazeteci Ruşen Çakır ise, son gelişmelerle Erdoğan'ın siyaset hayatından silineceğini ifade etti."

Muhbirlerimiz Nazlı Ilıcak ve Ruşen Çakır'la yaptıkları röportajı vereceğiz. N. Ilıcak'ınki kısa; tamamını alıyoruz. Ruşen Çakır uzun konuşmuş. İster istemez kısaltacağız.

Nazlı Ilıcak: Erdoğan'ın 'değiştim' demesi bir gelişme

-Ortaya çıkan her kasette Tayyip Erdoğan'ın değişip değişmediği gündeme geliyor. Siz değiştiğine inanıyor musunuz

N. Ilıcak: Tabiî inanıyorum. Kendisi değiştiğini söylüyor. Daha çok açılıyor. Daha çok kimseye hitap etmek istiyor. Bu beğenilecek bir gelişme. Daha önce dar bir kitleye hitap ediyordu. Şimdi ise eski Demokrat Parti'nin hedef kitlesine hitap ediyor. Daha geniş bir açılımdan yana oluyor. Değiştim derken bunu söylüyor. İslâmiyetin politikaya âlet edilmeyeceğini söylüyor. İslâmî hassasiyeti olanları imtina ettiği gibi olmayanlara da imtina edecek. Atatürk ilkelerine ve cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı kalacağını söylüyor. Bu camiada ilk kez böyle bir söylem yer alıyor. Bu değişimin göstergesi.

-Ortaya çıkan bu kasetler Erdoğan'ın önünü keser mi

N. Ilıcak: Bu kasetler kendine göre olumsuz bir intiba oluşturur. Önünü kesmese bile huzursuz bir ortam içinde bırakıyor partiyi. Bu kasetlerle Erdoğan'ın sürekli birileriyle çekişme hâlinde olması tepki yaratır. Çıkmasa daha iyi olurdu ama bu seçim kitlesini etkilemez. Ama dediğim gibi huzursuz bir ortam yaşandığı için iyi olmuyor.

-Medya Erdoğan'ın ısrarla değişmediğini savunuyor. Bu konuda ısrarcılığın sebebi nedir

N. Ilıcak:İşlerine gelmiyor çünkü. Çünkü Erdoğan artık sadece dindarların değil, fakir fukaranın, haksızlığa uğrayanların temsilciliğine soyunuyor. Bu düzenin değişmesi gerektiğini söylüyor. Bu bakımdan işlerine gelmiyor.