Anayasa'da milliyetçilik tarifi neye işaret ediyor

Anayasa Mahkemesi gerekli olmasaydı, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra kurulur muydu Yoksa Anayasa Mahkemesi'ni darbeciler, kendilerince darbenin şartlarını korusunlar diye mi kurdular

Anayasa 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kökten değiştirildi. Üstelik ilk dört maddesine bir de olmayacak bir şey yapıldı "Atatürk milliyetçiliği" eklendi. Evet, olmayacak bir şey!

1961 Anayasası'nın "Başlangıç"ında "Anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışlarıyla meşruluğunu kaybetmiş bir iktidara karşı direnme hakkını kullanarak 27 Mayıs 1960 Devrimini yapan Türk Milleti; Bütün fertlerini, kaderde, kıvançta ve tasada ortak, bölünmez bir bütün halinde, millî şuur ve ülküler etrafında toplayan ve milletimizi dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olarak millî birlik ruhu içinde daima yüceltmeyi amaç bilen Türk milliyetçiliğinden hız ve ilham alarak..." denir.

1982 Anayasası'nın "Başlangıç"ında, "devrim" dedikleri darbeden bahsedilmez. 1961 Anayasası'nın "Başlangıç"ında önemli bir fark ortaya konur:

"Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda..."

"Türk milliyetçiliği" vurgusu tamam da "Atatürk milliyetçiliği" olabilir mi hiç! Atatürk ne o zaman! En Atatürkçü Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu'nun "Atatürk ve Milliyetçilik" makalesini hatırlatırım. Fikri malum Alparslan Türkeş de Türk milliyetçiliğinin ana damarlarında kalem oynatan Prof. Dr. Erol Güngör de Anayasa'da yer alan "Atatürk milliyetçiliği" ifadesine karşı çıkmışlardır.

Niye "Türk milliyetçiliği" ve "Atatürk milliyetçiliği" vurgusunu hatırlattım

R. T. Erdoğan, nice zamandır, "Türk", "Türk milleti" ifadelerini kullansa da fikrî temelinde "milliyetçilik" anlayışı çok farklıdır. Bunu teyit eden de "büyük ortağı"dır.

Büyük ortağın "Kucaklayıcı, birleştirici, akılcı ve medeni Türk Milliyetçiliği anlayışını 'mayınlanmış yasak bölge' ilan etmeye çalışan, bunun için kendi millî değerlerine karşı misyonerlik yapan ve kurumsallaşmış Türkiye düşmanlığını siyasi kariyer olarak gören çevrelerin bütün çabaları boşunadır." sözlerinin asıl sahibinin kim olduğunu anlamanız için, 6 Şubat 2007 tarihli açıklamaya girebilirsiniz. Tırnak içindeki uzun cümle size yardımcı olacaktır!

Biz de "Türk Adını Silme Planı" çalışmamızda da "Türk"ün, hâliyle milliyetçiliğin nasıl silinmek istendiğini bir bir ortaya koymuştuk.

Milliyetçilik derken...

"Milliyetçilik" türlü türlü anlayışlarla karşımıza çıkıyor. Anayasa çiğnenerek hapishaneden çıkartılmayan Hatay'da, TİP'ten milletvekili seçilen