'Anayasa ve Milliyetçilik'

Yeni anayasa tartışıyor.

Acaba diyorum, Anayasa'nın ilk üç maddesi ve 66. maddesi farklı olsaydı, tartışılır mıydı

İlk üç madde de 66. madde de "Türk" var.

Anayasa'nın bütününde "Türk" kaç defa geçiyor diye baktım. Ad ve sıfat olarak 51 kere yer alıyor.

"Türk milleti", "Türk toplumu" ifadeleri kaç yerde geçiyor

"Türk milleti" 9, "Türk toplumu" 2 yerde geçiyor.

Aykırıların el üstünde tutulduğu şu zamanda mutlaka gündeme gelecek, değiştirilmek istenecek bir maddeyi de hatırlatacağım:

"42. maddeye 2008 bir fıkra (Ek fıkra: 922008-57352 md.; İptal: Anayasa Mahkemesinin 562008 tarihli ve E.: 200816, K.: 2008116 sayılı Kararı ile. )

Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır."

Anayasa'nın "Türk milleti"yle başlayıp "Türk milleti"yle biten, "Türkçülük" vurgulu "Başlangıç" maddesine girmiyorum!

Asıl tartışanlara bakacaksınız. Hangi fikirde olanlar illâ Anayasa değişsin diyorlar Hepsini biliyorsunuz. Bunları sıralamaya gerek var mı

Hukukçu Murat Erol şu zamanda çok gerekli farklı bir çalışmaya imza atmış: "Anayasa ve Milliyetçilik" (Siyasiyat Yayınları, 336 s.)

Kitabın adı bize her şeyi anlatıyor.

İdeolojik kaygıyla değil; ilmî kaygıyla kalemi alınmış bir çalışma. Yüksek lisansı üzerinde tekrar durmuş.

Kitaba göz atınca, yazarı da merak uyandırıyor. Yozgat-Yerköy doğumluymuş, Yerköy Lisesini, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, lisansüstü eğitimini Çankaya Üniversitesinde kamu hukuku ana bilim dalında hazırladığı teziyle tamamlamış. "Yerlilik Düşüncesi", "Kaybetmenin Halet-i Rûhiyesi", "Kahramanı Beklerken" kitapları da var.

(Yeni öğrendim... Aynı yerde doğmuşuz, aynı lisede okumuşuz.)

"Kaybetmenin Halet-i Rûhiyesi" kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından "fikir" dalında yılın kitabı seçilmiş. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), rahmetli D. Mehmet Doğan'ın öncülük ettiği kuruluş. Öylesine ödül vermez.

Murat Erol, "Anayasa ve Milliyetçilik"in "Önsöz"ünde "Entelektüel genel okur kitlesinin dikkatini çekecek, onlarla birlikte belli tartışmalara yol alabileceğimiz çerçevede milliyetçilik ve hukuk, milliyetçilik ve anayasa, milliyetçilik ve anayasalarımız genel bakışları altında çalışmamızın esasını teşkil eden konuların ele alındığını" belirtiyor.

"Anayasa ve Milliyetçilik" iki temel çerçeve sunuyor. Batı'da millet ve milliyetçilik tartışmalarını ele alarak, Osmanlı'da millî kimlik, millet kavramının dönüşümü, milliyetçiliğin ortaya çıkışı tartışmalarına yer vermesi. Tarihî vetirelere odaklanan yazar, bunu teorik çerçevede tutma çabasına girişiyor.

Milliyetçilik tartışmaları genel olarak objektif (kan, din, ırk) ve sübjektif (ortak geçmiş, kültür vb.) unsurlara göre yapılıyor. Buna göre Türk hukuku ve anayasacılığının bu genel ayırımını ve diğer teorik tartışmalara göre nerede durduğunu ortaya koymaya çalışan yazar, genel tespit olarak Türk anayasacılığının sübjektif yönler taşıdığı vurguluyor.

Yazar, millî kimlik, vatandaşlık, etnisite olarak ve hatta ideoloji olarak Türklüğün sınırlarının belirsizliğine dikkat çekiyor.

Türklüğün bu temel ayrımlar arasında zemin kaybı taşıdığı, zeminin ise devlet aklı ve anayasa yapıcı iradenin kafa karışıklığını ortaya koyacak şekilde belli yerlerde belirsizleştiği görülüyor.