Yunanistan'la müzakere mi

Türkiye'yle Yunanistan arasında başlayan ılımlı atmosfer devam etmektedir. Bu kapsamda iki ülke dışişleri bakanları bir mutabakat metni hazırlamıştır.

Bu mutabakat metninde, iki tarafın da "kırmızı çizgilerine" dokunacak konularda gerilimi tırmandırıcı açıklamalar ve ifadeler kullanmaması hususunda uzlaşıldığı belirtilmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'yi ziyaretinde de, siyasi diyalog ve pozitif gündemden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcıları toplantısının Ekim, Savunma Bakanları Güven Arttırıcı Önlemler toplantısının Kasım ve Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısının da 07 Aralık 2023'te düzenlenmesi kararlaştırılmış ve bunlar liderler tarafından da teyit edilmiştir.

Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) toplantısı

Yeni yumuşama sürecinden önce de birkaç kez Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) için toplanan iki ülke heyetleri 13 Kasım 2023'de Ankara'da Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde yeniden bir araya gelmiştir.

Toplantı sonunda MSB'den yapılan açıklamada; heyetlerin büyükelçiler, yüksek rütbeli askerler ve sivil yetkililerden oluştuğu, her iki tarafın yetkili makam onayını müteakip önceden mutabık kalınan GAÖ'lerin 2024 yılı boyunca yeniden hayata geçirilmesi ve uygulanması konusunda anlaşmaya vardığı, toplantının olumlu bir havada geçtiği, her iki tarafın ayrıca temasta kalmak ve üzerinde mutabık kalınan GAÖ'lerin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla bir İletişim Noktası Mekanizması kurmaya karar verdiği, bir sonraki toplantının Yunanistan'ın ev sahipliğinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.

Görüldüğü üzere bu toplantılar, sadece kriz yaratacak askerî eylemlerden kaçınmayla ilgili olup, esasa ait diğer konuların görüşülmesine imkân yaratmak için "al gülüm ver gülüm" havasında devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Bugüne kadar cereyan eden olaylardan edinilen tecrübeye göre, bunların dahi uygulanmasında sıkıntılarla karşılaşılacağı dikkate alınmalı, sıkıntının da Yunan tarafından geleceği bilinmelidir.

İyi niyet var ama!

Bugüne kadar Türkiye'yle Yunanistan, çeşitli isimler altında birçok defa müzakere yapmıştır. Müzakereler, Türkiye'nin uluslararası hak ve hukukunu koruyan davranışlarının Yunanistan'ın işine gelmemesi ve anlaşmalara uymadığı için de uyarılması etrafında şekillenmiştir.

İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların özü, Türkiye'nin uluslararası antlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve çıkarlarını Yunanistan'ın kabullenememesi, her şeyin kendi çıkarına olması doyumsuzluğuyla hareket etmesi, Türkiye'nin de haklarını korumaya çalışmasıdır. Bu durum hem ikili, hem de NATO, BM ve AB gibi çoklu ilişkilerde aynı şekilde cereyan etmiştir. Yunanistan'ın, bu şekilde hareket etmesinin asıl sebebi, ABD ve AB'nin güçlü desteğini daima arkasında hissetmesidir.

Geçmişte Yunanistan'la defalarca yeni bir sayfa açılmak istenmiş, ancak hiçbirinde arzu edilen sonuç alınamamıştır. Bu sefer Türk tarafının, Yunanistan'ın çok iyi niyetle hareket ettiği kanaatinde olduğu anlaşılmaktadır. Ancak defalarca denenmiş yerden tekrar geçilmeyeceğini herkes bilmektedir. Bir kere daha düşünülmesinde fayda vardır.

Nitekim Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın 16 Kasım 2023 Filistin ziyareti öncesi demecindeki; "Türkiye ile birçok temel konuda hâlâ ciddi farklılıklar bulunduğu, ancak bunun iki ülkenin masaya oturup tartışmasına engel olmadığı, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin sınırlandırılması konularında Lahey'e başvurunun usulü, yolu ve içeriği konusunda Türkiye ile ortak bir anlayışa sahip olmaktan çok uzak oldukları, temel anlaşmazlığın sözde devlet Kuzey Kıbrıs ile ilgili olduğu, Yunanistan ulusal egemenliği ile ilgili ve adaların askerden arındırılması gibi konuların kendi seviyesinde gündeme gelmediği, Türkiye ile masaya her oturduklarında, ulusal haklarını güçlü bir şekilde savunacakları" ifadeleri, müzakerelerin gidişatının ne şekilde olacağına ilişkin açık bir emaredir.