Avrupa jet-set'inin bağ rotası

22 kilometrelik bir mahzen, yer altında saklanan 4 milyon şişe ürün ve ufka doğru uzanan sonsuz üzüm bağları... İşte Avrupa jet-set'inin favori bağ rotalarından olan Paris-Champagne arası yolculuğuma dair anekdotlar...

Paris'te zeytin ağacı


Sonbaharın doğasının hakkını verecek bağ turu için Londra'dan Eurostar treni ile önce Paris'e geçtim. Tur öncesi konaklayacağım Philippe Starck'ın tasarladığı Raffles Le Royal Monceau Hotel'e vardım.
Türkiye'de Borusan Otomotiv'in distribütörlüğünü üstlendiği Range Rover araçlarla yapacağımız Paris ile Champagne arasındaki bağ turu öncesinde markanın otelin kral dairesinde kurduğu Range Rover House'u gezdim.
Hem yeni nesil, sürdürülebilirlik felsefesiyle tasarlanmış araçlar hakkında bilgi aldım hem de otomobilleri farklı gustolarla birleştirmiş markanın Fransız gastronomi kültürüne dair yaptığı sunumlara katıldım.
Bu deneyim sonrasında ise akşam yemeği için farklı ülkelerden 10 gazeteci ile adeta bir düğün konvoyunu anımsatır şekilde kendi kullandığımız Range Rover Evoque model araçlarla Paris caddelerinde dolaşmaya başladık ve Le 39V isimli restorana vardık.
Michelin Guide'da yer alan restoran, 8 katlı bir binanın en üst katında yer alıyor. Binanın giriş katından çatıya doğru baktığınızda ise dev beton bir saksıya konulmuş ve metrelerce yükseklikten aşağı sarkıtılmış bir zeytin ağacı görüyorsunuz.
Oldukça ürkütücü ama bir o kadar da gösterişli. Yemekler ve ortam ise ziyarete değer.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

160 farklı üretici


Paris'ten ertesi sabah yine konvoy halinde, bu sefer markanın Velar isimli daha lüks ve büyük model araçlarıyla yola çıkarak 2 saatlik bir seyahat sonrasında şampanyaya adını veren Champagne şehrine vardık.
Anlatılana göre markası ne olursa olsun bir şişelik üretime yasal olarak 'şampanya' adının verilebilmesi için toplanan üzümlerin kesinlikle Fransa'nın Champagne şehrinde yetişmiş olması gerekiyormuş.
Bu sebeple şehirde sadece Fransız değil, dünyanın birçok ülkesinden üreticinin kendi bağı mevcut.
Bölgenin iklimi ve toprağı ise üretim sürecinin en temel üzümlerinden olan Pinot Noir ve Chardonnay cinsi üzümlerinin dünyada yetiştirilebileceği en ideal koşullara sahip.