TIMSS sınavları ve eğitimde zirve
TIMSS sınavları ve eğitimde zirve
Ali Erkan Kavaklı
TIMSS 2023 sınavlarında, öğrencilerimiz matematik ve fen bilimlerinde büyük bir başarıya imza attılar; 4.sınıf fen bilimlerinde Avrupa ülkeleri arasında 1. oldular, sınava katılan 58 ülkearasında 4.
Tam bir sürpriz ve fevkalade güzel bir başarı.
UluslararasıEğitimBaşarıları Değerlendirme Kuruluşu (IEA) 4 yıllık periyotlarla 4 ve 8. sınıf öğrencilerin matematik ve fen derslerindeki başarılarını ölçer. 2023'te Türkiye TIMMS sınavına 282okulve 9466 öğrenciyle katıldı. 4. sınıf öğrencilerifen bilimleripuanını 2019'a göre 44puanartırdı ve 570 puan aldı.
Sınavda Singapur 1. Güney Kore 2. Tayvan 3.oldu.
İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika, Kanada gibi Batılı ülkeleri solladık.
8. sınıf fen bilimlerinde ise öğrencilerimiz 530 puan ile 44 ülke arasında 7'nci oldular; 2019 sınavından 15 puan fazla aldılar ve OECD üyesi ülkeler arasında 5. sıraya yükseldiler.
Matematikte 4. sınıflar 553 puan aldı, 2019'a göre 15 basamak yükselerek 58 ülke arasında 8. oldular. Avrupa'da 2. OECD ülkeleri arasında 4. sıradalar.
8. sınıflar matematik puanlarını 2019 sınavına göre 13 puan artırarak 509 puan aldılar ve 44 ülke arasında 13. OECD ülkeleri arasında 10. oldular.
AVRUPA'DAN ÖVGÜ
Fransız L'Humanite gazetesi Fransa'nın, Güney Kore ve Japonya'nın yanı sıra Türkiye'nin de çok gerisinde kaldığını yazdı.
İspanyol EFE haber ajansı "İspanya matematikte Kanada ve Yeni Zelanda'ya benzer bir sonuç aldı, Güney Kore veya Japonya'ya geçildi. Litvanya ve Türkiye'nin yüksek performans dikkat çekti" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i, öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Prof. Tekin sonuçları maarif sisteminde yapılan çalışmalara bağladı.
"Bu sonuçlar, maarif ailemizin azim ve kararlılıkla yürüttüğü çalışmaların meyvelerini verdiğini bizlere gururla göstermiştir" dedi.
EĞİTİME YAPILAN YATIRIMIN MEYVESİ
Türkiye 2003'ten beri eğitime önemli bütçe ayırıyor. Ak Parti iktidarı, Milli Eğitimin Bütçesini savunmanın önüne geçirdi. Her ilde üniversite açtı, sınıflarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ülkeleri ortalamasının önüne geçirdi.
Çok sayıda öğretmen tayin etti, sınıflar küçüldü.
Ders kitapları ve yardımcı ders kitaplarının ücretsiz dağıtarak eğitimin kalitesini artırdı.
En önemlisi ölçme ve değerlendirmede ezbere dayalı sistemden vazgeçildi. Yetenek ve kazanımlar ölçülmeye başladı.
Uluslararası TIMSS ve PISA sınavları bilgiyi ölçmez. Öğrencinin bilgiyi anlama, analiz etme, karşılaştırma, farklı veya benzer olanı bulma, sonuç çıkarma yeteneğini ölçer.
2001'den beri Türkiye uluslararası ölçme ve değerlendirme sınavlarına giriyor. Türkiye'de yapılan LGS, AYT, TYT gibi sınavlar PISA ve TIMSS sınavlarına uyarlandı. Yeni nesil sorular dediğimiz düşünmeyi, anlamayı, değerlendirmeyi, analiz ve sentez yapıp sonuç çıkarma yeteneğini ölçmeye başladı. Böylece öğretmenlerimizin ölçme ve değerlendirme sistemi uluslararası ölçme ve değerlendirme sistemlerine uyum sağlamış oldu.
Okullarda seminerler veriyorum. Çocuklarımızın fevkalade öğrenme ve başarma azmine sahip olduklarını görüyorum. Dünya ile yarışabileceklerini gayet rahat bir şekilde ifade ediyorlar.