Sınav stresini yenme sanatı

Sınav stresini yenme sanatı

ALİ ERKAN KAVAKLI

Hayatın kendisi sınav. Dolayısıyla sınavlara iyi hazırlanmak, böylece sınav stresini yenmek ve yönetmek çok önemli.

Hafta sonu LGS, gelecek hafta TYT ve AYT sınavları yapılacak.

Stresi yenmek, yenemiyorsak yönetebilmek için stres sebeplerini bilmek gerekir. Stresin iki temel sebebi var:

1- Bilgisizlik

2- Tecrübesizlik

Sınava sıkı bir şekilde hazırlanan öğrenci bilgisizliği yok etmiş olmalı. Sınava henüz üç gün var. Eksik konuları tamamlamak için çok önemli bir fırsat. Son gün çalışmayı bırakın tavsiyesi yapanların aksine şu tavsiyeyi yapacağım:

"Son gün bir deneme daha yapın, çözmemişseniz geçen senenin sorularını çözün. Daha önceki senelerde çıkan sorular da olabilir. Netlerinizi belirleyin. Eksik konuları bir daha gözden geçirin. Sınav günü kendinizi geçmeyi, netlerinizi artırmayı hedefleyin! "

Maç 90 dakikadır, bazen son dakika golü maç kazandırır.

Son gün tekrar edilen bir konu, artırılan bir net sınavda sizi öne geçirebilir.

Sınav tecrübesi önemli. Bugün yarın üst üste iki deneme çözün. Beyninizi ve vücudunuzu sınavda çıkacak sorunun iki katını çözmeye hazırlayın. Sınav günü 90 soruyu çözmek size kolay gelir.

İyi hazırlanmışsanız sınav sizin için fırsattır. Bilgili ve yetenekli olduğunuzu herkese kabul ettirmenizi sağlar.

LGS sonuçları her şey demek değil. Bu sınavda öğrencinin 10-15'i seçilir.

YKS'de üniversitelere başvuranların 33-34'i yerleşiyor.

LGS'de başarılı olan öğrencinin iki katı öğrenci üniversite ve yüksek okul okuyabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS'deki 10'luk dilimi 35'e çıkarmalı. Üniversite okuyabilecek öğrencileri LGS'de seçmeli. 34'lük dilime giremeyenler meslek lisesi okumalı ve meslek öğrenmeli.

Alman eğitim sistemi herkese lise okutmaz. Akademik eğitim alacak öğrenciler ilkokul 4 veya 5. sınıftan sonra sınıf öğretmeni tarafından seçilir, akademik eğitim alamayacaklar 9. sınıfa kadar eğitim görür, sonra mesleğe yönelir.

SINAVDA STRESİ YÖNETME SANATI

İyi hazırlanmış olmalarına rağmen bazı öğrenciler sınav günü aşırı heyecanlanıyor ve heyecanlarını yönetemiyorlar. O zaman da basit soruları bile çözemeyebiliyorlar.

Stresi yönetebilmek için çok önemli tavsiyelerde bulunacağım.

1. Bugünden itibaren erken yatın, erken kalkın. Namazınızı kılın, dua edin!

2. Sabahleyin hafif kahvaltı yapın! Kahvaltıda bal, pekmez, kuru üzüm, kuru incir, çilek benzeri tatlılar yiyin. Beyin oksijen ve glikoz yakar. Kahvaltısız sınava gitmeyin. Tıka basa mideyi doldurmayın. Kan basıncı sindirim sistemine yönelir, beyne daha az kan gider. Beyin daha az gıda alır, bu da beynin verimsiz çalışmasına yol açar.

3. Düşüncelerinizi kontrol edin, beyninizi iyi yönetin. Sınav gününe doğru en iyi geçen denemenizi hatırlayın! O denemeye nasıl başlamış, nasıl sürdürmüş, nasıl bitirmişseniz aynısını tekrarlayın! Kendi başarınızı kopyalayın! Başarısızlık düşüncesine zihninizde yer vermeyin!

En iyi denemeyi hatırlayıp kendi başarınızı kopyalamayı hedeflemezseniz zihniniz en kötü denemeyi hatırlar, onu düşünür, zihninize o yerleşir. Muhtemelen aynı kötü soncu almak için kendinizi hazırlamış olursunuz.