Öğrenmek zevk verir, öğrenmemek can sıkar
Öğrenmek zevk verir, öğrenmemek can sıkar
Ali Erkan Kavaklı
Beyin bilgi ile beslenir. Bilgi beyin vitaminidir. Yeni şeyler öğrenmek insana zevk verir. Cahillik başlı başına ıstıraptır.
Öğretmenlik, öğrenmeyi eğlenceye dönüştürebilme sanatıdır.
Beyin öğrenme programlı yaratılmış ve iyi bir öğrenme makinesidir.
Göz görme, kulak duyma, ayak yürüme, el tutma programlıdır; beyin ise öğrenmek üzere programlanmış.
Allah insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Kitap göndermiş, seni yaratan Rabbinin adıyla oku, buyurmuş. Kâinatı da kitap gibi yaratmış, okunmasını istemiş. Okullarda ders olarak okutulan hayat bilgisi, fen bilgisi, coğrafya, biyoloji, fizik, kimya, astronomi, anatomi gibi dersler kâinat kitabının okunması ve incelenmesi sonucu elde edilen bilgilerdir. Okuma emri gereği öğrenilmelidir.
Öğrenmek beyni geliştirir, zekâyı artırır ve insanı mutlu eder.
Kullanılan organ gelişir. Sağ kolunu kullananların sağı, sol koldan güçlüdür çünkü onu daha sık kullanırlar. Kullanılmayan organ zayıflar. Beyin faaliyetleri beyni güçlendirir ve zekâyı geliştirir.
Yeni doğan çocuğun beyni, yetişkin bir insan beyninin yarısı kadardır. Çocuk, ömür boyu kullanacağı hücre donanımı ile dünyaya gelir. Beynin büyümesi, sinir hücreleri arasında bilgi ağları örülmesine, bu ağların sıklığına ve güçlendirilmesine bağlıdır.
Hücreler arasında bilgi akışını sağlayan sinir ağları, saniyede 110 metre büyüyebilir. Dokunma, duyma, görme organları vasıtasıyla beyne iletilen uyarılar, sinir hücreleri arasında ağların örülmesini, güçlenmesini ve genişlemesini sağlar. Bu suretle beyin gelişir.
Anne ve baba, çocuğun beyin gelişiminde çok önemli rol oynar. Beyin gelişiminde sevilen öğretmen çok etkilidir ve sanılandan önemli bir etkiye sahiptir. Okulda öğretmen, basit bilgiler öğreterek derslere başlar. Beyin basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru öğrenmeyi sever. Öğrenme yeteneği adım adım gelişir; karmaşık ve zor bilgiler de öğrenilir. Daha sonra beyin, çok daha karmaşık bilgileri de öğrenir.
Beyin kolaydan zora doğru öğrenmeyi sever, zor ve karmaşık şeylerden başlanırsa öğrenme gerçekleşmez.
Bu gerçeği, çocuğun beynine giden uyarıların ördüğü sinir ağı sistemine bakarak tespit etmek mümkün. Uyarılar önce basit yapılanmalar oluşturur, küçük oranda sinir ağı sistemi kurulur. Daha sonra büyük sinir ağı sistemleri örülür. Basit sinir ağı sistemi, karmaşık yapılanmayla karşılaşırsa öğrenme gerçekleşmez. İlkokul birinci sınıf öğrencisine integral hesapları anlatılırsa çocuk bir şey anlamaz.
Birinci sınıf öğrencisine, bir saat integral, bir saat da basit hesaplar anlatılsın. Çocuk basit hesapları öğrenir, integral dersini öğrenemez. Beyinde oluşan basit bilgi ağı sistemi, karmaşık bilgi sistemi ile karşılaşırsa öğrenme gerçekleşmez.
Beyin, üzerinde çalışabileceği ve hazmedebileceği bilgiyi öğrenir. Mesela önce dilin basit kurallarını ve yapısını öğrenir çünkü beyin basit sistemleri öğrenmeye müsaittir. Zamanla beynin anlama kapasitesi gelişir ve olgunlaşır. İleride bahsedilecek olan "