Medeniyet değerlerimiz ve Bahadıroğlu'nun romanları

Medeniyet değerlerimiz ve Bahadıroğlu'nun romanları

Ali Erkan Kavaklı

Yavuz Bahadıroğlu edebiyatımızın önemli bir ismi, Yeni Akit'te uzun yıllar birlikte yazdık. Akit TV'de tarihimizin karanlık yıllarını anlatan programlar yaptı. Elliye yakın roman kaleme aldı, yurdun çeşitli yerlerinde binlerce konferans verdi.

Onunla üniversitede okuduğum 1974-75 yıllarında tanıştık. Sunguroğlu romanını yeni yayınlamıştı. Sunguroğlu efsane bir roman kahramanı, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'nin yakın arkadaşı, tek başına bir ordu. Bizanslılarla savaşır, yenilmez, sekiz- on Bizans şövalyesini birden devirir, Osmanlının cengâverliğini, cihat ruhunu, kahramanlığını, yiğitliğini ortaya koyar.

Yiğit akıncıdır Sunguroğlu.

Sunguroğlu çok okundu. Edebiyat öğretmeni olarak öğrencilerime ilk tavsiye ettiğim romanlarımdan biri oldu. Öğrenciler Osmanlı akıncısı Sunguroğlu'nu çok sevdiler. Birinci cildi okuyan ikinci, üçüncü cildi alırdı.

Okumayı sevdirmenin yanı sıra milli ve dini değerleri benimseten kitaplar yazdı Bahadıroğlu.

Sağlam bir dünya görüşü ve medeniyet anlayışına sahip. İslam Türk toplumunun değerler sistemini benimser ve roman kahramanlarını bu değerlere uygun kurgular ve ona göre roller verir.

Sunguroğlu tam bir Osmanlı kahramanıdır. İnancı kuvvetlidir, cihat ruhuna sahiptir. İslam dinini yayma ve cihan hâkimiyeti mefkûresine sahiptir.

Turgut Alp, Çaka Bey, Sahipsiz Saltanat, Merhaba Söğüt romanlarında akıncıların yiğitliklerini, maceralarını ve kahramanlıklarını anlattı Bahadıroğlu.

Sade bir dili var, akıcı bir Türkçe kullanır, kısa cümleler kurar, okuyucuyu yormaz ve sıkmaz. Romanları vakaya dayalıdır, sürükleyicidir, heyecan dozu oldukça yüksektir.

İslam tarihinin derin kırılma noktaları vardır, bunlardan en önemlisi Moğolların Harzemşahlar, Abbasiler ve Selçuklu Devleti'ni yıkması, İslam şehirlerini istila etmesi, halkı kılıçtan geçirmesidir. Hülagu Han'ın Bağdat'ı alması, şehri yakması, kitapları Dicle nehrine attırması tam bir faciadır, İslam tarihinin en kan dondurucu olaylarıdır.

Harzemşahlar Devleti başkanı Celalettin Harzemşah'ın Cengiz Han ile yaptığı savaşları, kazandığı zaferleri, sonra Müslümanların kendi aralarında bölünmeleri sonucu Cengiz'in Harzemşahlar Devleti'ni yenmesini ve ortadan kaldırmasını anlatır; Buhara Yanıyor, Elveda Buhara romanları. Bölünmeleri, yenilgileri, acıları sebepleriyle birlikte hikâye eder. Okuyucuya bölünmeyin, birleşin, birlikten kuvvet doğar mesajı verir.

Selahaddin-i Eyyubî, Malazgirt'te Bir Cuma Sabahı romanlarında ise Müslümanların birlik içinde oldukları zaman kazandıkları zaferleri anlatır. "Birlik olun, birbirinizle kavga etmeyin!" der.

Osmanlı tarihinin çeşitli dönemlerinden kesitler anlattı Bahadıroğlu. Gelişme dönemi eserlerinden sonra Şehzade Selim, Şirpençe, Mısır'a Doğru, Muhteşem Süleyman, Sultan Dördüncü Murat, Cem Sultan romanlarını kaleme aldı. Osmanlı tarihinin belli başlı nirengi noktalarını romanlaştırdı, tarih yapan yiğitleri anlattı.