Karne alınca şaşıran veli çocuğuyla ilgilenmemiştir

Karne alınca şaşıran veli çocuğuyla ilgilenmemiştir

Ali Erkan Kavaklı

Karneler alınınca başarılı öğrenciler ve velilileri çok sevinirler. Hakları. Öğrenci çalışmış ve yeteneklerini geliştirmiştir. Mutlaka ödüllendirilmeli.

Karnede zayıf gören velilerin suratlar asılır. Hemen nasihate başlayan, bağırıp çağıran da olur.

Bunlarla yetinmeyip komşunun başarılı çocuklarıyla kıyaslamalar yapan, çocuğunu azarlayanlar da olur.

Unutmamalı ki azarlamak, surat asmak, bağırıp çağırmak başarıyı artırmaz.

Ev, çocuğumuzun huzur ve güven duyduğu, olduğu gibi kabul edildiği yuva olmalı. Çocuğumuz, iyi ve kötü gününde yanında olacağımızı ve onu destekleyeceğimizi bilmeli. Başarılı da başarısız da olsa ona yardım etmeliyiz.

Karne bir sonuçtur; öğrencinin olduğu kadar, anne-baba ve öğretmenin de rehberlik başarısının göstergesidir. Sonuçlar üzerine çocuğumuzla konuşmalı, bir dahaki döneme neler yapması gerektiğini tespit etmeli.

Bir öğrencimin kompozisyon kâğıdına yazdığı şu cümleyi hiç unutmam:

"Sizden önceki öğretmen, bu dersten nefret ettirdi."

Öğretmen, anne ve baba, çocuğa destek vererek ve rehberlik yaparak onu başarılı hâle getirebilirler. Çocuk sorunlarıyla baş başa bırakılırsa sorunları çözemeyen çocuk bunalıma girebilir.

Karnede zayıflar varsa ortada çözülmesi gereken problem var demektir. Oturup problemin kaynağını bulmalı ve nasıl çözüleceğini araştırmalı. Bu konuda çevremizdeki eğitimcilerden, en önemlisi öğretmenlerden yardım istemek gerekebilir.

NELER YAPMALI

Başarı yolunda en önemli adım, hedef belirlemektir.

Bizi hedeflerimizi harekete geçirir. Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.

Hedefe ulaşmak için birlikte program yapın, mümkünse programı öğrenciye yaptıralım.

2. Çocuğunuzla ilgilenin.

Yeteneklerini ölçün ve neler yapabileceğini iyi tespit edin. Ona ümit aşılayın, başarabileceğine inandırın. Eğitimin en zor kısmı çocuğu başarabileceğine inandırmaktır.

3. Başarılı insanları örnek gösterin!

Özellikle kötü şartlara rağmen çalışıp başarılı olan insanları anlatın.

Başarıya Götüren Yolisimli kitabımda zor şartlara rağmen başarıya ulaşmış insanların hikâyelerini anlattım. Öğrencilerimi motive etmede çok etkili olduğunu gördüm. Siz de deneyin.

4. Çocuğunuza yeteneğine uygun hedefler gösterin.

Mutlaka önemli hedef seçmesini sağlayın. Hedefler çocukları harekete geçirir.

5. Çocuğunuza olumlu yaklaşın.

Yapabildiklerini tespit edip kendisine güven ve moral verin. Yüzde yüz başarısız bir çocuk yoktur, çocukların mutlaka başarabildikleri bir alan vardır. O alanda gösterdiği beceriyi, başka alana aktarmasını tavsiye edin.

6. Ümit verin, cesaretlendirin.

Okul derslerini milyonlarca öğrencinin başardığını, onların çok üstün çocuklar olmadıklarını, onlardaki yeteneğe kendisinin de sahip olduğunu söyleyin. Küçük başarılar elde ettiğinde ödüllendirin. Planlı çalışmasını sağlayın. Çalışmayı sevdirin, siz de örnek olun.

7. Kırıcı, ümitsizliğe sevk edici eleştiriler yapmayın.

Hele çok başarılı çocuklarla kıyaslayıp eleştirmeyin. En iyisi şu eleştiri kelimesini defterden silin. Çocuğun hep iyi yönlerini görün, onu övün, cesaretlendirin ve ödüllendirin. Çocuğunuzun cesaretle başarılı adımlar attığını göreceksiniz.