İmam-hatip, 15 Temmuz, Çanakkale ruhu ve ülkeyi yüceltenler

İmam-hatip, 15 Temmuz, Çanakkale ruhu ve ülkeyi yüceltenler

ALİ ERKAN KAVAKLI

İmam hatipli öğrencilerimiz iki önemli projeye imza attı ve imam hatiplerin ülkemizin yüz akı olduğunu bir kere daha ispatladılar.

İlki bir icat. Konya Ereğli Şehit Nurullah Seçen İmam Hatip Lisesi öğrencisi Fatih Alperen Baysal, aracın üzerine monte edilebilen insansız hava aracı icat etti. İHA terör hedefi görününce arabanın üzerinden havalanıyor, hedefi vuruyor, tekrar arabaya dönüyor.

Böylece terörist takibi yapan Mehmetçik, teröristin hedefi olmadan onu imha ediyor.

Fatih Alperen Baysal 18 yaşında, iki yıldır proje üzerinde çalışıyor. Geliştirdiği İHA 2 kg ağırlığındaki mühimmatı taşıyor ve kullanıyor. Genç mucit, ileride 8 mühimmat taşıyan ve 8 farklı konumda ateş edebilen İHA'lar planlıyor.

Askeri araç üzerine iniş kalkış yapacak, hedefe ateş edecek ve geri dönecek İHA'nın dron kumandası, askerin başındaki kaskın içine yerleştirilecek, asker drona kumanda edebilecek.

Dünyada yankı uyandıran icat, Amerika ve Mısır'dan teklif almış, gel bizim ülkemizde icadını geliştir, istediğin kadar finansman, denmiş.

İmam hatipli gencimiz milli şuurun para ile satın alınmayacağını ifade etmiş:

"Ben bu çalışmayı Türk askerinin terörle mücadelesinde şehit vermemesi için yaptım. Teklifiniz umurumda değil, ülkeme hizmet etmek istiyorum."

Fatih Alperen Baysal imam hatiplilerin ufkuyla ilgili olarak şunları diyor:

"İmam hatiplerden sadece imam çıkmaz, mucit de çıkar dedirtmek istiyorum. Proje üzerine iki yıldır çalışıyorum. Okulda yazılım dersi alıyorum. İnsanın yeteneklerini geliştirebilmesi için iyi bir okul ve iyi bir hoca ile karşılaşması önemli."

İMAM HATİP ROBOT TAKIMI DÜNYA BİRİNCİSİ

Bahçelievler 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri robot takımı kurmuş ve dünya birincisi olmak için çalışmışlar. Hedef büyük, gayret fevkalade.

"Gece gündüz çalıştık" diyor takımdaki bir öğrenci.

Robot takımı, Kanada'da düzenlenen FIRA 2025 robot yarışmalarında Robot timi "Hurocup Sprint"(robot koşu yarışı) ve "Mission Impossible" (imkânsız görev) kategorilerinde dünya şampiyonluğu, "DRC Explorer" (afet kurtarma kâşifi) ve "Wheeled All Sports" (tekerlekli spor) kategorilerinde ise dünya ikinciliği elde etti. 7 ülkeden 130 takımın katıldığı şampiyonada 4 ödül kazandı. Yarışmadan büyük bir sevinç ve gururla döndü.

Teknoloji Bölümü Koordinatörü Mahmut Sami Başarıcı, hedeflerinin uluslararası robot yarışmalarında boy göstermek, tecrübe edinmek, derece ve kupalar kazanmak olduğunu ifade ediyor ve şu açıklamayı yapıyor:

"Yapay zekâ tabanlı robotlarımızın tamamı ileriye dönük projelerde kullanılabilecek düzeyde alt projeler içeriyor. Dünya şampiyonu olduğumuz Hurocup robotumuzun temel görevi, 3 metrelik alanda düz şekilde koşu yapması, çizgilerin dışına çıkmaması ve bitirdikten sonra bitiş çizgisinde 2-3 adım geriye doğru gelmesidir. Bunu tamamen görüntü işlemeyle ve yapay zekâyla yapıyoruz."

Takımda yer alan Ahmet Efe Kılıç, hedeflerinin büyük olduğunu ifade ediyor: