Her öğrencinin bilmesi gereken başarı prensipleri

Her öğrencinin bilmesi gereken başarı prensipleri

ALİ ERKAN KAVAKLI

İkinci dönem başlıyor, öğrenciler yeni bir heyecan ve başarma azmiyle döneme başlamalılar. Başarı prensipleri her yerde aynıdır. İster Amerika ister Güney Kore ister Japonya ister Türkiye'de yaşayın, fark etmez. Başarı prensiplerini uygularsanız başarı alnınızdan öper.

Çocuklarımız şu prensipleri benimsemeli ki yeteneklerini geliştirip hayata donanımlı hazırlansınlar, başarılı ve mutlu olsunlar:

1. Büyük adam olmayı iste ve büyük hedefler seç. Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım edemez.

2. Kendine güven ve başaracağına inan. Büyük adamların sahip olduğu yeteneklere sen de sahipsin. Onların sahip olduğu beyin, el, ayak, yürek, göz, kulak sen de var. Hiç kimseden bir eksiğin yok.

3. Olumlu düşün ve başaracağına inan. Başaramayacağım diyenin başardığı görülmemiştir.

4. Büyük düşün ve büyük hedefler seç. Kolay işlerin peşinde koşma. Basit ve kolay işler yaparak kahraman olunmaz.

5. Mazeretlerini yok et. Hiçbir mazeret yapılmayan işin yerini tutmaz.

6. Mutlaka plan yap. Disiplinli çalış. Günde en az üç saat ders çalış. Ödev veya yazılın yoksa kitap oku, test çöz, problem çöz, resim yap.

7. Ayaklar altında kalmak istemiyorsan güçlü olmak zorundasın. Bilgi, diploma, mevki, makam ve şöhret güçtür.

8. Çalışmak en büyük erdemdir. Havadan para kazananlar azdır. Böyleleri er geç rezil olur ama dünyada ama ahirette. Çalışarak yükselmek insanı onurlu hâle getirir.

9. İyi arkadaşlar seç. Kişi arkadaşı gibidir.

10. Kahvehaneden, meyhaneden, kumarhaneden ve kötü alışkanlıklardan uzak dur.

11. Seni hedefine götürmeyecek arkadaşlıklara son ver. Erkekler, evlenme çağına gelmeden ve ev geçindirecek kazanç ve sorumluluk duygusuna sahip olmadan kız arkadaş edinmemeli. Kızlar da ev kurma sorumluluğu taşıyacak çağa gelmeden erkek arkadaştan uzak durmalı. Eğitim sırasında kız veya erkek arkadaş edinmek İstanbul'dan Ankara'ya gitmek isteyip de Edirne otobüsüne binmeye benzer. İki tavşanı birden kovalayan hiçbirini yakalayamaz.

12. En önemli sermayen vaktindir. Zamanı verimli kullan. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu oyunlarına vaktini çaldırma.

13. Kendini büyük bir ideale ada. Öldükten sonra düşmana servet bırakmak, hayattayken dostlara el açmaktan iyidir.

14. İyilik yap. İyilik yapmak insanı mutlu eder, bencillik insanı yalnız bırakır. Sevgili Peygamberimiz (asm), insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır,buyurur.

15. Mutlaka yabancı dil öğren. İngilizce dünya dili, öğrenmelisin. Arapça dinimizin dili, öğrenmekte fayda var.

16. İşini en iyi şekilde yap, mesleğinde dünya ile yarış. Dünya ile yarışmayanın ayakta kalması zor.

17. İslam'ın beş şartını yerine getirmeye çalış. Hacca gitmek ve zekât vermek için zengin olmak gerekir. İslam dini, haccı ve zekâtı emrettiğine göre becerikli, çalışkan ve zengin olmayı emrediyor.