Gençlerimiz bizi geçecek
Gençlerimiz bizi geçecek
ALİ ERKAN KAVAKLI
Eğitim zekâyı geliştirir, ilim insana yol gösterir. Gençler önlerinde güzel örnekler görürse daha iyisini yapmak için kolları sıvıyorlar. Öğretmenlerin bir kısmı, yetişkinlerin büyük bölümü gençlerin boş şeylerle uğraştığı ve bir işe yaramayacaklarını her fırsatta söylüyorlar.
Ömrü eğitimle geçmiş birisi olarak yetişkinlerdeki bu küçümse ve önyargılara katılmıyorum.
Gençlerin olumlu ve iyi örneklere ihtiyaç duydukları kanaatindeyim.
Eğitim ve başarı alanında 16 kitap kaleme aldım, 25 roman yayınladım. 3800'den fazla konferans verdim.
Gençlerimize şunları söylüyorum:
"Siz bize göre daha iyi şartlara sahipsiniz. Eğitim sistemi yaygınlaştı, her yerde her türlü okul var. Okullar sizlerin yeteneklerini keşfetme ve geliştirmek için açılır, kitaplar bunun için yazılır. Öğretmenlerimiz yetenek keşfetme ve geliştirme konusunda uzman.
Benim ilkokul öğretmenim iyi bir eğitimci idi ama lise mezunu idi. Bugün öğretmenlerimizin hepsi üniversite mezunu.
İlkokulu bitirince yatılı sınavını kazanamasaydım ortaokul ve lise okuyamazdım. Bugün her öğrenci ortaokul ve lise okuma şansına sahip.
Ben liseyi bitirince üniversite okumak için büyük şehirlere gitmek zorundaydım. 1971 yılında Türkiye'nin sadece beş şehrinde üniversite vardı, bugün her ilde üniversite var. Eğitim alanına çok yatırım yaptık. 80 kişilik sınıflarda öğretmenlik yaptım. Bugün ülke ortalaması 15-20 kişi.
Siz bizi geçmelisiniz. Genç nesil bizi geçmezse Türkiye ileriye gitmez.
Hasan Hans'ı geçmezse, Türkiye Almanya'yı geçemez.
Havva Eva'yı, Emine Elizabet'i, Meryem Marya'yı geçebilir. Geçmek zorunda. Yoksa Türkiye kalkınmış ülkeleri geçemez.
Selçuk Bayraktar; İHA, SİHA, AKINCI, KIZILELMA gibi insansız hava araçları yaparak bu alanda ülkemizi birinci lige taşıdı.
Prof. Aziz Sancar Nobel bilim ödülü kazandı.
Prof. Fuat Sezgin, İslam Bilim Teknoloji Tarihi isimli 18 ciltlik bir eser kaleme aldı. Alanında dünyada bir numara. Atalarımızın bilim ve teknoloji yarışında bin yıldan fazla bir zaman çok ileri olduklarını, birçok keşif, icat ve buluşa imza attıklarını ispatladı.
Osmanlılar Fatih döneminde dünyanın en gelişmiş, en kalkınmış, keşif ve icat bakımından en ileri ülkesiydi. Fatih Sultan Mehmet Han 8 dil biliyordu, havan topu icat etti, o zaman kimsede bulunmayan büyüklükte şahi topları döktürdü. Dünyada benzeri olmayan 150 bin kişilik bir ordusu vardı.
Enderun Mektebi adında sarayda okul kurdu, Sahn-ı Saman Medreseleri açtı. Ayasofya'nın bitişiğine okullar açtı. Ülkeyi okullarla donattı. Bu okullarda dünyanın en bilgili insanları ders verdi. Devleti yüz yıllarca ileriye taşıyacak insanlar yetiştirdi.
Kanuni Sultan Süleyman, Enderun Mektebi eğitimine çok önem verdi. Yetenekli insanları bulmak, onları eğitmek, yeteneklerini geliştirme ve devlet kademelerinde istihdam konusunda ondan iyisi yoktu.
Osmanlı, Selçuklu, Abbasiler, Endülüs Emevi Devleti uzun asırlar ilim, sanat, güç ve kalkınma yönünden zamanlarının ilerisindeydiler. Son 300 senedir bilim ve teknoloji yarışından koptuk.
Bir işi bir defa başaran ikinci defa daha kolay başarır. İkinci defa yapmak daha kolaydır."